Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det smällde så högt"

Annons

Innan personalen går hem för dagen måste någon ta fram kött från frysen som får tina under natten. Det är rutin på restaurang Tzatziki i Falun.

Vid klockan ett på natten mot tisdagen stod en man som tillhör personalen i rummet längst in i lokalen vid frysen och kylskåpen bakom köket. Han var nästan klar med jobbet när det overkliga hände.

- Det smällde så högt. Jag stod vid frysen längst inne i restaurangen för att ta ut kött som skulle tinas till tisdagens lunch. Tänk om jag kommit ut några sekunder tidigare, säger han.

Det höga ljudet ekade i lokalen. Glas och porslin krossades. Han hörde hur fönsterglas krossades. Möbler och växter flög omkring. Taket öppnade sig vid entrén.

- Jag hann inte tänka så mycket. Sprang ut för att se om någon blivit skadad. Sedan blev jag rädd. Jag började tänka på vad som kunde ha hänt om jag hunnit ut i serveringslokalen. Det handlade bara om sekunder.

Mannen berättar att allt gick så fort efter smällen.

- En bil från Securitas kom först, sedan polisen. Grannar kom springande. Efter en stund var det mycket folk ute på gatan.

I går kände han oro efter allt som hänt. Men han är glad över att han inte skadades och att ingen annan råkade illa ut när den kraftiga sprängladdningen detonerade.

Håkan Olsson vid Falupolisens utredningsavdelning skickade i går prover på sprängmedlet till Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping.

-Det var en rejäl laddning som apterades utvändigt på dörren. Föremål som var mellan 20 och 30 millimeter stora flög cirka 35 meter och stannade mot en vägg i huset på andra sidan gatan. Det var troligen stora bitar från dörrhandtaget som flög iväg, säger Håkan Olsson.

Han berättar att flera personer hördes av polisen under tisdagen, men att det inte kom fram några uppgifter av större betydelse för utredningen.

Men tidningen kan avslöja att ett nyckelvittne har sett en bil som hastigt lämnade platsen efter smällen.

- Vi har kunnat avfärda en del personer som varit misstänkta för brott, säger Håkan Olsson.

I går kväll träffade tidningen restaurangens ägare Yacoub Hedo som berättade om hur vänliga Faluborna var mot honom under gårdagen.

- Jag var ute på stan och ordnade med saker. De som kände igen mig från bilder i tidningen eller från besök på restaurangen var så vänliga och beklagade det som hänt. Jag känner att det kommer att gå bra igen när vi öppnar efter reparationerna, säger Yacoub Hedo.

- Alla som känner mig vet att jag inte har några ekonomiska eller andra problem. Skatterna sköts och verksamheten fungerar bra. Jag känner att Faluborna vill att vi fortsätter med den populära grillade grekiska maten här på Tzatziki.

Yacoub har också fått sympatier från andra restauranger i Falun.

- Vi behövs och ska fortsätta arbeta här i Falun, trots det som hänt. Jag har pratat med polisen och hoppas att det här ska klaras upp. Försäkringsbolaget vill att vi är igång så snabbt som möjligt. Men jag tror inte att vi hinner få allt i ordning före nyårshelgen. Bland annat behövs en ny dörr. Den som nu ersätter den sprängda dörren är inte godkänd för handikappade.

- Vi öppnar till lunch på måndag efter nyår, säger Yacoub Hedo.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons