Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det ska vara lätt att fela

Annons

Hemma på gården i gamla Källberget tar Dan emot kursdeltagare. Den här dagen svettas sex personer från bland annat Uppsala, Värmland och Blekinge i Dans före detta stall.

- Jaaa, apa tre, kom igen, ekorre två, hojtar Dan samtidigt som han stampar takten.

På de uppallade notbladen finns både noter och anvisningar för fingersättning. Dan har förut jobbat mycket med barn, därav djurliknelserna. Varje sträng har sitt eget djur. E som i ekorre, a, apa, d, delfin och g som i groda.

- När vi spelar så här tillsammans blir det lättare, det går att fuska också, säger Susanne Collett-Lindbom från Rättvik och ler.

Två av de sex deltagarna kan noter, resten spelar efter fingersättningen. Tre timmar i tre dagar pågår kursen som avslutas med en visit på Bingsjöstämman.

-Suzukimetoden och folkmusik går hand i hand, de bygger inte så mycket på noter, man träffas bara och spelar, säger Dan.

Dans kurser ligger rätt i tiden, berättar han. I dagens samhälle handlar det om snabb tillfredställelse. Allt ska gå fort och fiol är ett ganska svårt instrument.

-Alla människor har potential att lära sig, det är väldigt kul att se dem lära sig så snabbt. Många blir också väldigt drivna, säger Dan.

Hela gänget klämmer i med Karis Pers polska. Sandalklädda fötter stampar takten mot golvplankorna och stråkarna gnids mot strängar.

- Ja kom igen nu då, å en repris på den! Dan ropar och slänger med kroppen på spelmansvis.

De sex deltagarna mellan 13 och 60 år lyssnar uppmärksamt och följer instruktionerna med stor iver.

CAMILLA SANDY

Mer läsning

Annons