Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det ska löna sig att göra rätt"

Annons

Sverige är bra på att jobba med trafiksäkerhet. Kanske bäst i världen.

Men det gäller också att få folk att bete sig som de vet att de ska göra. Då blir det genast svårare.

Trafiksäkerhetsexperter pratar allt oftare att det ska löna sig att göra rätt i trafiken. Straffen för att göra fel talas det allt mer sällan om

Tylösandsseminariet samlar varje år alla experter som jobbar med trafiksäkerhet i landet. I år hålls seminariet för 48:e gången med nästan 500 deltagare.

- Den viktigaste samlingsplatsen på året. Här sätts agendan för arbetet med trafiksäkerhet, säger Vägverkets trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall.

I år är temat kommunikation.

- Vi kan väldigt mycket om trafiksäkerhet, men det gäller också att nå ut. Vi måste bli bättre att nå varje person. Något som kommer allt mer är att det ska löna sig att göra rätt.

Diskussionen är redan i gång här i Tylösand om hur detta ska gå till. Ett förslag som kommit från fler håll är att förare som håller sig till lagen ska få lägre försäkringspremier. Men då krävs att försäkringsbolagen får använda sig av uppgifter om vilka som åker dit för fortkörning och rattfylleri.

Författaren Göran Hägg och Sören Nordlund från Högskolan Dalarna talade i går om kommunikation och retorik. De var överens om en sak: Trafiksäkerhetens propaganda innehåller allt för mycket skräckbilder.

- Tala inte om risker, för då lyssnar inte folk. Folk vill ha raka besked, sade Nordlund.

Enligt Claes Tingvall är det tre frågor som är mer aktuella än andra när det gäller trafiksäkerhet: Kommunikation, alkolås och förändrade hastighetsgränser.

- Alkolås håller på att bli riktigt stort, säger Tingvall som ser det stora genombrottet komma inom kort.

Snart ska Vägverket lämna ett förslag till nya hastighetsgränser, vilket kommer att diskuteras livligt i Tylösand i dag.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons