Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det ses som ett tjejproblem"

/
  • Tjejproblem. Många tjejer ser det som deras problem. Men att bli gravid är inget tjejproblem, det är ett parproblem, säger Greth Tengström, kurator på Ungdomsmottagningen i Borlänge.

Annons

Det finns flera anledningar till att inte killar får det stöd de kanske behöver när deras flickvänner eller sexpartners blir oplanerat gravida.

Förutom att ungefär åtta av tio ungdomsmottagningar i Sverige inte erbjuder killen enskilt stöd, lämnas pojkarna ofta utanför av tjejen.

Det menar Greth Tengström som är kurator på Ungdomsmottagningen i Borlänge. Hon pratar med många tjejer som precis fått veta att de är med barn.

- På något sätt ser tjejerna det som ett tjejbekymmer. Vi säger alltid åt dem att ta med sig pappan, men ofta kommer de med en tjejkompis i stället, säger hon.

Att tjejen väljer att lämna killen utanför har många anledningar, menar Greth Tengström.

- Min erfarenhet är inte att killarna väljer bort att följa med tjejen. Snarare är det killarna som ofta utesluts. Tjejerna kanske inte vet vem som är pappan, eller så vill de inte berätta för honom.

Greth Tengström pratar med tjejerna och i bland killarna, kort tid efter att de fått veta att de är gravida. Ett samtal som handlar om abort eller inte.

De flesta tjejerna väljer sedan abort.

- De unga killar som kommer är hit väldigt intresserade. Under samtalet känner de ofta skuld för att de känner det som att de har gjort tjejen med barn. Man ser att det blir jobbigt för dem, säger hon.

Helst ser hon att fler tjejer tar med sina killar.

- Det är viktigt att killarna får information om det här. Att de förstår att det är bådas ansvar att tjejen inte blir gravid.

- Och att de förstår att det trots allt är tjejen som har sista ordet. Att de faktiskt kan bli pappor mot sin vilja, säger Greth Tengström.

Ungdomsmottagningen i Borlänge är en av de mottagningar som erbjuder killen enskilt samtal och stöd. Om de kommer i kontakt med pappan till barnet, alltså.

- Det är trist att de killar som har behov av det inte får något stöd. Killar frågar inte efter det spontant, de tänker nog inte på möjligheten.

- Dessutom pratar killarna inte lika ofta med sina kompisar och får stöd av dem. Och många av dem ser nästan förvånade ut när jag frågar om de berättat för sina familjer att deras flickvänner blivit med barn.

Lyssna på: Staffan Garpebring

Mer läsning

Annons