Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det krälar en mördare lös

Annons

Det var Margareta Johansson i Norslund, som på onsdagsförmiddagen gjorde den skrämmande upptäckten i en grässlänt i Norslund.

- Där var som ett lämmeltåg med ett 50-tal sniglar på rad på väg att passera en övergång, berättar hon.

Många var jättestora och förflyttade sig snabbt, medan de mindre tog längre tid på sig. De stora hann också försvinna innan Margareta Johansson hann hämta en glasburk och samla in några av de mindre för att få besked.

- Allting tyder på att det är mördarsnigeln som spridit sig till Falun, säger en samlad expertis på Göteborgs Naturhistoriska museum.

För att helt säkert kunna fastställa en snigels art måste den dock dissekeras. Det betyder att Margareta Johansson blir tvungen att sända in ett par av sina sniglar till Naturhistoriska museet i Göteborg för undersökning.

- Det kommer tyvärr att ta någon månad att få svar, men både beteendet och utseendet talar helt klart för att det är mördar-sniglar, säger museiexperterna.

- Är det så måste vi alla hjälpas åt att försöka bli av med dem, uppmanar Margareta Johansson.

Hon fasar för vad mördarsniglarna kan ställa till med om inte alla villaägare håller efter dem i sina trädgårdar.

Varken trädgårdsrådgivaren Kristina Homman på länsstyrelsen eller assistenten Christina Johanson på miljökontoret har tidigare fått in några rapporter om mördarsniglar i Falun.

- Däremot vet jag att de finns sedan flera år på så nära håll som i Årby-Färjegårdarna i Borlänge, säger Kristina Homman.

Så någon omöjlighet att den är på väg att invadera Falun är det definitivt inte. Det gäller bara att hålla ögonen öppna och med gemensamma krafter försöka hålla tillbaka den.

Fotnot

Som om det inte räckte med mördarsnigeln. Nu varnar forskarna för supersnigeln som är ännu värre.

Supersnigeln är en korsning mellan mördarsnigeln och den svenska skogssnigeln. Den är lika glupsk, förökar sig lika snabbt och är dessutom anpassad till det kyliga svenska klimatet.

Det är zoologen Jan Hagnell som upptäckt supersnigeln i jakten på ett gift mot mördarsnigeln.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons