Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det kan bli strid med kidnapparna

Annons

Den afghanska regeringen säger sig vara beredd att ta till våld mot talibanerna som kidnappat 23 sydkoreaner. Även talibanerna visar tecken på rastlöshet.

Kidnapparna kräver att regeringen till att börja med ska frige åtta namngivna talibanfångar i utbyte mot gisslan.

Den afghanska regeringens förhandlare avfärdade dock en fångutväxling. Däremot pekade vice inrikesministern Munir Mangal på andra lösningar.

På frågan om det innebär användning av våld, svarade han: "Förvisso".

Mangal leder regeringens ansträngningar att få loss den grupp sydkoreaner som kidnappades av talibanrebeller för tio dagar sedan.

Gruppens ledare har dödats av talibanerna och nu återstår 22 personer i gisslan, varav 18 är kvinnor.

En av sydkoreanerna vädjade på lördagen om ett slut på dramat. Kvinnan talade med Reuters på en mobiltelefon som tillhörde talibanrebellerna.

Rebellerna har tidigare satt flera tidsfrister för den afghanska regeringen, men på lördagskvällen fanns ingen ny sådan. Men kidnapparna upprepar ideligen att det enda som kan få dem att släppa koreanerna är att talibanska fångar friges.

Kidnappningen av koreanerna ägde rum i provinsen Wardak som beskrivs som ett talibannäste. Polischefen i provinsen har nu fått sparken meddelade myndigheterna. Han anklagas för att vara korrupt och ha misskött sitt arbete, vilket gett talibanerna utrymme att etablera sig i området.

TT

Mer läsning

Annons