Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det har blivit tuffare - och blir ännu tuffare"

Annons

Gör som vi säger eller förlora a-kassan.

Så lyder arbetsförmedlingens uppmaning till Dalarnas arbetslösa.

Nu rapporteras allt fler till a-kassorna eftersom arbetsförmedlingen anser att de inte sköter sig.

Arbetsförmedlingen ifrågasätter allt oftare arbetslösas rätt till ekonomisk ersättning. I Dalarna har antalet underrättelser till a-kassorna nästan fördubblats på bara ett år.

- Reglerna har alltid varit stränga, däremot har arbetsförmedlingen varit ganska liberal tidigare, säger Jan Sundqvist, utredare på Länsarbetsnämnden Dalarna.

I fjol fick totalt 249 länsbor sin arbetslöshetsersättning ifrågasatt. Detta för att de till exempel vägrat att arbetspendla, avvisat ett jobberbjudande eller tagit ut a-kassa trots att de inte längre varit arbetslösa.

I 80-85 procent av fallen leder arbetsförmedlingens underrättelser till sanktioner. Beslutet tas hos respektive a-kassa och betyder att ersättningen sänks eller dras in helt.

- Kontrollerna är en viktig del av vårt arbete. I fjol betalades 31,2 miljarder kronor ut i arbetslöshetsersättning. Vi har tryck på oss att minska summan, säger Esbjörn Jansson, samordnare för arbetslöshetsförsäkringen på länsarbetsnämnden.

Arbetslösa har rätt att begränsa sitt sökområde under de första 100 dagarna. De kan då själv välja vilka jobb han eller hon söker.

Efter 100 dagar ställs krav på att sökområdet utvidgas yrkesmässigt och geografiskt.

- Det görs naturligtvis en mänsklig bedömning, en person kanske inte kan söka sig allt för långt hemifrån på grund av familjeskäl. Men det finns inga begränsningar som gäller i tid och evighet, säger Jan Sundqvist.

Sundqvist tror till exempel att fler länsbor kommer att tvingas arbetspendla i framtiden. Om arbetsdagen, inklusive pendlingstiden, inte överstiger tolv timmar kan de tvingas söka sig utanför kommungränsen.

- Det har blivit tuffare och det blir ännu tuffare. När efterfrågan på arbetskraft ökar tvingas fler ge sig iväg eller till och med vecko-pendla, säger Jan Sundqvist.

KÄLLA: INSPEKTIONEN FÖR ARBETSLÖSHETS- FÖRSÄKRINGEN, IAF. MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons