Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det gamla huset får förfalla

Annons

-Frågan tas upp på nästa styrelsemöte och förmodligen ansöker vi om prövningstillstånd hos kammarrätten, säger Kjell Israelsson.

Han är ordförande i Byggnadsföreningen 3 Blossen. För föreningen, med cirka 200 medlemmar, har villaärendet utvecklats till en besvärlig långbänk.

Föreningen anser att det blir för dyrt att rusta villan, något som skulle kosta 300 000 -400 000 kronor, enligt Israelsson. Därför vill föreningen riva den 88 år gamla villan och på platsen anlägga parkeringsplatser som kan nyttjas av gäster på Gustavsberg.

Byggnadsnämnden avslog i januari 2005 begäran om rivningslov och senare följde samma beslut i länsstyrelsen och länsrätten.

Det troliga är väl att kammarrätten inte beviljar prövningstillstånd. Vad gör ni då?

-Vi får stöta och blöta det i styrelsen. Men vi får väl göra som kommunen har gjort med Bokkaféet och som ägarna av "Wingen" (Wing-Wa-huset) gjort -alltså låta det stå och förfalla.

Är du överraskad över de beslut som myndigheterna fattat?

-Ja, på så vis att om man ska vara med och bestämma så ska man väl också vara med och betala. Men kommunen har ju inga pengar avsatta för att bevara byggnader, se bara på Bokkaféet.

Kan en lösning vara att kommunen köper fastigheten?

-Ja, om man köper hela fastigheten med Gustavsberg och låter oss hyra den. Men det är inte realistiskt, kommunen är lika black som vi är.

Stadsarkitekten blir inte glad när han får höra hur frimurarna resonerar kring fastigheten som byggnadsnämnden anser har ett kulturhistoriskt värde. Göran O. Sundell gör klart att han inte kommer att acceptera något förfall.

-Plan- och bygglagen finns i botten och den anger att alla fastighetsägare är skyldiga att hålla sina fastigheter och byggnader i ett vårdat skick och det gäller givetvis även i det här fallet.

-Vi får anledning att titta på den här fastigheten och är det så att den förfaller och ägaren inte gör något åt det kommer vi att ålägga dem att snygga upp.

Kjell Israelssons konstaterande att Wing-Wa-huset och Bokkaféet fått förfalla, tillbakavisas av Sundell.

-I fallet med Wing-Wa-huset är det ju inte sant. Där har vi ålagt fastighetsägaren att utföra åtgärder och det har man också gjort. Vad gäller Bokkaféet så kommer vi att besikta det om det inte händer något. Plan- och bygglagen gäller även för kommunen, understryker stadsarkitekten.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons