Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns ungdomar även utanför Hedemora

Annons

Man häpnar. I insändare i denna tidning sägs att Hedemora kommun beslutat bygga en idrottsanläggning i staden för säg 16 miljoner kronor.

I runda tal har kommunen 16000 invånare, varav cirka hälften i Hedemora och till exempel cirka 1 700 i Långshyttan. Det betyder att på ungefär fem Hedemorabor går det en långshyttebo.

16 miljoner kronor är fortfarande pengar för en fattig kommun som Hedemora, som för ett par år sedan kände sig tvingad att höja kommunalskatten. Det innebär faktiskt en utgift på cirka 1 000 kronor per invånare.

Nu sägs det förstås att denna idrottsanläggning drar in intäkter till kommunen. En driftskalkyl för anläggningen har väl gjorts inför beslutet i kommunen.

Räcker de förmodade intäkterna till driftskostnaderna? För att inte tala om kapitalkostnaderna?

När nu kommunen badar i pengar får naturligtvis ytterområdena, till exempel Långshyttan, sin beskärda del. Det blir tre miljoner kronor, en femtedel av Vasalidens 16.

Då kan Långshyttan få en länge önskad park vid ån mellan pizzerian och Bengtsgården, kanske hjälp till en rondell nedanför ICA-butiken, nytt tak på Mulltimmerhyttan för cirka 500000 kronor och en lekplats för småbarn. LBTK kunde rentav vara kvar i elitserien för att uppmuntra flickorna i Långshyttan.

Och så vidare.

Det finns faktiskt ungdomar utanför Hedemora stad, som borde vara värda kommunens uppmärksamhet och få hjälp till fritidsaktiviteter.

Människorna i Hedemora är välkomna till ett uppfräschat Långshyttan. Men det är kanske fasligt långt mellan Hedemora och Långshyttan, däruppe i ödemarken mot Skuruhäll.

Hur ser verkligheten ut för de ideella föreningarna, som ju uppskattas av kommunledningen? Ett litet exempel: Långshyttans brukshistoriska förening sökte ett bidrag från kommunen på 15 000 kronor för att reparera Bengtsgården. Av budgetskäl kunde det inte beviljas. Därmed föll också en ansökan hos Boverket.

Detta är den bistra verkligheten för de av kommunen uppskattade ideella föreningarna. Hur blir det förresten med Gammelgården i Hedemora och dess hussvamp?

OTTO STJERNQUIST

Mer läsning

Annons