Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns fler miljoner

Annons

Det var strax före jul som regeringen överraskade och gjorde representanter för Falu kommun besvikna genom att ge Falun bara en bråkdel av de statliga pengar man begärt. Dessa pengar skulle sätta i gång de projekt som är tänkt att bli en viktig grundsten i Faluns framtida näringsliv.

Av totalt 200 miljoner, som skulle gå till de nio orter som drabbats av regementsnedläggningar, har nu hälften delats ut till tio orter. (Kramfors fick också del av pengarna).

Under 2002 ska ytterligare 100 miljoner delas ut. I det fallet har det kommit signaler om att Sollefteå och Karlskoga kommer att ligga bra till för att få extra mycket pengar.

Men det är här som Lena Noreland, i den nu nedlagda omställningsgruppen, poängterar att Falun inte alls ska ge upp hoppet om att få en del av dessa pengar:

- Nej, eftersom Faluns begäran om pengarna inte blivit avskrivna ännu, säger Lena Noreland, som menar att det därför kan finnas möjlighet att få ytterligare ett ekonomiskt tillskott som skulle vara så viktigt för kommunens näringsliv.

- Lägger man stor vikt på att pengarna skall gå till kommuner som verkligen behöver krisstöd kanske Falun inte ligger så bra till. Men vill regeringen att pengarna gå till kommunernas projekt och tillväxtmöjligheter så borde läget vara bättre för Falun. Men detta är mina egna funderingar. Jag vet inte hur regeringen resonerar, säger Lena Noreland, som samtidigt erkänner att hon blev överraskad över hur regeringen fördelade pengarna:

- Jag trodde faktiskt att de skulle dela ut alla pengarna redan nu och inte vänta med att dela ut hälften 2002.

Samtidigt säger Lena Noreland att hon inte är lika överraskad att Kramfors, som inte har något nedlagt regemente, blivit den tionde kommunen som får dela på pengarna.

Hon menar att detta kan vara en del av en arbetsmarknadsstrategi av regeringen där man ser att Kramfors ligger i samma region som Sollefteå och därmed också berörs av detta.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons