Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns ett liv efter jul

Annons

Trädgårdsmästare Ingvar Näsman hade arbetet i 30 år i gatukontorets västhus på Ingarvet när han fick erbjudande att ta över alltsammans. Gatukontoret ville inte längre ha kvar verksamheten i egen regi.

- Jag funderade i ett halvår och sedan slog jag till. Det här är mitt yrke och det är inte lätt att få ett nytt jobb när man är 60 år, säger Ingvar.

Han tog över den 1 april i år och fick arrendera anläggningen och fortsätta som han alltid gjort, men nu som egen företagare. Trädgårdsdepån har nu blivit Ingarvets blommor och allt fungerar som Ingvar tänkt sig.

- Ja, kalkylerna håller, säger han.

Han har kvar kommunen som kund, men den köper bara en tredjedel av vad han odlar fram. Landstinget och kyrkan är också stora kunder och så företagen runt om på Ingarvet. Stans privata blomsterbutiker köper av honom och en och annan privatkund honom slinker också in.

Hans specialitet är utplanteringsblommor och han odlar fram ett 70-tal olika arter.

- Bland dem är det också mycket udda växter som inte finns på marknaden och som jag bara tar fram ett fåtal av för planteringar, säger han.

Den senaste tiden har det varit full rusch. Alla hans framdrivna julstjärnor, hyacinter, amaryllisar, begonior och azaleor har samplanterats i krukor och korgar och levererats ut till kunderna.

- Ett par hundra har det säkert blivit, säger Ingvar som nu börjar pust ut.

Men pusta får han inte göra länge för efter helgerna är det dags att starta förberedelserna för "vårbruket".

- Jag har 12 000 penséer som står i vinterdvala och som ska väckas så småningom för att stå i blom i april, säger han.

Kring 20 februari ska pelargonerna sås och i augusti är det dags att ta hand om nästa års julstjärnesticklingar. Månaden därpå kommer jullökarna från Holland. Och så rullar det på.

Hur har han det hemmavid då? Prunkar det där också?

- Nej, mycket blommor har jag nog inte hemma. Jag får nog här, säger han med ett skratt och griper sig an med en av helgens sista julgrupper.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons