Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns en vilja att utveckla Borlänge!

Annons

Borlänge är en av landets ledande handelsorter. Det är en viktig position som det gäller att vårda och befästa. Som regionalt köpcentra är Borlänge intressant för många människor och företag. Borlänge är en ort som har ett stort upptagningsområde för handeln. Det handlar om hela Dalarna, men också om delar av Värmland, Västmanland och Gävleborg.

Nu har Ica bestämt sig för att investera 150 miljoner kronor i en Ica Maxi stormarknad vid Mjälgatriangeln-Grådarondellen.

På Kupolen investerar ägarna 60 miljoner för att utveckla volymfackhandel* på etage tre, den före detta mässhallen. Totalt ger dessa satsningar cirka 200 arbetstillfällen.

Borlänge kommun har arbetat aktivt för dessa satsningar. Målet är att göra kommunen till ett ännu hetare handelsområde. Det handlar om att stärka den handelsplattform som redan finns.

På så vis banas vägen för nya etableringar i framtiden. Huvudkonkurrenter för satsningar av det slag som nu sker är orter som Gävle, Örebro och Västerås. Därför handlar detta också om att totalt sett stärka handeln i länet. Men samtidigt leder det också till en mer tillspetsad konkurrenssituation i både länet och Borlänge. Självfallet får det effekter. En hårdare konkurrenssituation leder med största sannolikhet till lägre priser. I slutändan gynnar det konsumenterna, vilket också ökar genomslagskraften för Borlänge som köpcentra.

I Borlänge finns idag fyra stora handelsområden. Det är Coop Forum, Kupolen, lågprisvaruhusen och centrum. Nu etableras ett femte genom Ica Maxi stormarknad.

Centrum kommer nu mitt emellan Kupolen och Maxi stormarknad. Detta är ett spänningsfall som också borde kunna utnyttjas till centrums fördel. Från Ica:s och Kupolens sida är man överens om att finansiera en busslinje me llan sina verksamheter som ska gå via centrum. Den kommer att ges namnet "City-pendeln".

En handel i Borlänge som stärks i sin helhet borde innebära nya möjligheter för alla handelsaktörer i kommunen. Nu vill två företag investera över 200 miljoner kronor inom handeln i vår kommun. Detta är inte ett hinder, utan en möjlighet. Glöm inte att upptagningsområdet för denna handel är långt utöver länsgränsen.

Det handlar här om två stora företag som tror på Borlänge. En sådan signal är mycket viktig.

Detta stärker också värdet av alla de övriga satsningar som nu sker i Borlänge.

Jag tänker då på sådant som uppbyggnaden av Framtidsdalen, utvecklandet av högskolan, investeringarna inom grund- och gymnasieskolan. Ytterst är det också frågan om att bana vägen för en positiv befolkningsutveckling. I det perspektivet är det viktigt med stora investeringar av detta slag. Det stärker också möjligheterna till satsningar från andra privata intressenter i andra branscher.

Slutligen: Det har skrivits mycket om Borlänge och kriminaliteten under senare tid. En alltför svart bild av vår kommun har målats upp. Enligt polisen sjunker nu brottsligheten rejält. Det är bra. De satsningar som Ica och Kupolen nu vill göra ger med detta som perspektiv en oerhört viktig signal. Det finns en framtidstro och en vilja att utveckla Borlänge. Borlänge är en kommun med många möjligheter.

Fotnot. *Volymfackhandel kan handla om sådant som bildelar, byggvaror och verktyg. Det är etableringar som normalt inte sker i centrumläge.)

PETER HULTQVIST

Mer läsning

Annons