Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns alternativ

Annons

Pälsfarmingen ser i stort sett likadan ut över hela världen. De farmade djuren hålls i burar, avlas fram och får leva mycket kort tid innan de dödas. Många olika pälsdjursarter föds upp i detta system, men vanligast är att hålla minkar och rävar. Några av de andra djuren som används är chinchillor, kaniner, illrar, mårdhundar och sumpbävrar med mera. Ta till exempel minkarna.

Minkungarna föds i maj. Efter två månader tas ungarna från mamman och placeras i separata burar. Därefter får minkarna leva fram till november då de gasas ihjäl. Farmaren låter vissa djur leva och dessa används sedan som avelsdjur inför nästa säsong.

Minkarna lever i burar som man brukar säga är stor som en uppslagen kvällstidning. En bolåda av trä är ansluten till buren. Burarna sitter tätt och på en farm kan det finnas över 100000 minkar. Denna miljö, som är mycket ostimulerande och monoton, skiljer sig drastiskt från den vilda miljö minkar naturligt lever i.

I Sverige föds det varje år upp runt 1,3 miljoner minkar på pälsfarmer, och några tusen chinchillor och kaniner. Runt om i världen produceras varje år omkring 25 miljoner minkskinn och fem miljoner rävskinn. Danmark är överlägset världens största minkfarmningsland med 3000 farmer och tolv miljoner minkar. Men i dag finns det alternativ, vi behöver inte plåga djur för att få kläder som håller oss varma.

PETRA JOGÉR DJURENS RÄTT

Mer läsning

Annons