Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det fanns inget Bull-Pers torg" fanns inte

Annons

Orsaken till att frågan diskuterats är att Vansbro Hembygdsförening velat sätta upp en skylt med namnet Bull-Pers torg invid Olséns järnhandel. Föreningen ansökte om lov hos kommunen och genast började kommunens kvarnar att mala. Ärendet hamnade hos kommunstyrelsens allmänna utskott där en del frågetecken kom fram.

-Jag har aldrig hört talas om något Bull-Pers torg, menade bland annat kommunalråd Magnusson som ville bringa klarhet i frågan och såg till att ärendet hamnade på bordet hos kulturchef Ingvar Björk. Han i sin tur kontaktade självutnämnd lokal kulturexpertis som med hjälp av gamla fotografier gav hembygdsföreningen rätt. I onsdags klubbade kommunstyrelsen igenom ärendet och därmed skulle saken vara ur världen, trodde man.

-Det här stämmer inte alls, säger nu Bengt och Björn Svensson.

-Vi har tillbringat hela vår uppväxt i det området och torget har alltid hetat Westmans torg, allt annat är bara nys, hävdar de båda mycket bestämt.

Men både Erik Wanfors och Olle Hallkvist menar ju att torget har hetat Bull-Pers torg och de ska ju vara experter på Vansbros historia?

-Det här tycks de ändå inte ha en aning om. Wanfors höll till i Dalasågen och Saltvik och Olle Hallkvist såg då vi aldrig till i de här kvarteren. Våra föräldrar lärde oss att torget heter Westmans torg, sedan får de så kallade experterna säga vad de vill!

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons