Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blir som ett gift

Annons

På orgelläktarens golv pågår ett sorteringsarbete med körnoter i prydliga högar.

- Nu ska det nog bli lite ordning här, säger Arne förtjust. Från och med första augusti är nämligen Nicole Johansson ny kantor i Enviken.

När Arne började sitt jobb här i mitten av augusti 1965 så kunde han nog inte drömma om att den här kyrkan med sina klara fönster skulle förbli hans arbetsplats under hela yrkeslivet. Fast i och för sig, att han nu lämnar anställningen innebär inte att han helt slutar jobba. Även pensionärslivet innehåller en viss kantorsverksamhet.

- Jodå, jag har ett par vikariat nu i Svärdsjö och Boda, medger han.

- Det är dags för mig att ta det lite lugnt, men det är svårt att lägga av helt. Det kan jag nog helt enkelt inte. Det blir som ett gift, det här också.

Arne bläddrar lite i koralboken för att hitta en psalm han är särskilt förtjust i just för tillfället. Han kan inte erinra sig numret men vet att det är en dop-psalm.

- Jag tycker om de nya psalmerna. Ja, de gamla också, men förnyelse är viktig.

Till slut hittar det han söker, nummer 386 var det: Upp ur vilda, djupa vatten. Melodin är mjuk med tydlig nutidsprägel.

Arne började spela orgel redan som liten. Det finns i släkten, säger han, men inget av de egna barnen har gått vidare inom yrket.

- Nej, de har valt helt egna banor. Jag såg däremot i tidningen häromsistens att det skrevs om en tolvåring från Sollerön som spelade kyrkorgel. Det är ett kusinbarn till mig, det.

Förutom kantorsjobbet har Arne även varit musiklärare inom kommunala musikskolan.

- Tjänsten var sådan, så är det här på landet. Det innebar ju att jag under rätt många år jobbade mer än 100 procent.

Han har lärt många barn att spela blockflöjt eller piano, men musiklärarjobbet lämnade han med garantipension redan när han fyllde 60, för sju år sedan. Numera är det bara ett av barnbarnen som får ta del av pedagogiska färdigheter som pianolärare.

Nu när Arne i lite större utsträckning blir ledig samtidigt som andra människor tänker han framför allt ägna sig åt sitt andra stora intresse, jakt.

- Det blir både älg och småvilt. Jag ser verkligen fram emot hösten.

Det innebär att han också kommer att tillbringa mer tid i Siljansnäs, födelsebygden som han alltid hållit kontakten med. Det är där han har sitt jaktlag.

- Man vet inte vad det blir för liv efter detta, säger han med händerna eftertänksamt på det instrument ur vilket han genom decennierna lockat så mycket musik av den store Bach och andra tonsättare.

- På senare år har det till och med blivit Benny Andersson och annan profan musik på begravningarna. Tiderna förändras.

Mer läsning

Annons