Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blir HVDC i ”södra länken”

Annons

Han säger så mycket att uppgifterna inte kommer från partikällor utan är från departementsnivån.
NLT har nyligen publicerat det unika brev som ABB:s två styrelseledamöter Jacob Wallenberg och Michael Trescow skrivit tillstatsminister Göran Persson samt ministrarna Mona Sahlin och Thomas Östros.
I brevet lovar ABB-ledningen att den nya HVDC Lightteknologin, som måste demonstreras i ett fullskaleprojekt, kommer att ge över 2 000 nya arbetstillfällen i Sverige, de flesta i Ludvika och Karlskrona.
Kommunalrådet Roger Stål har tillsammans med Metallfacket i Ludvika och landshövding Ingrid Dahlberg arbetat hårt i maktens korridorer för att åstadkomma ett positivt beslut när Svenska Kraftnät i augusti ska besluta om teknikvalet i södra länken.
– Jag tycker att det är självklart att vi ska gå in för kraftledningar i nedgrävda kablar och det är ju bara ABB som behärskar den här tekniken så det är egentligen inte så svårt. Jag har förstått att ministrarna inte vill bli anklagade för ministerstyre, säger Stål som dock tycker att hans partivänner i regeringen kunde ha varit tydligare.
ABB har också sett till att alla de som behöver information inför det kommande beslutet har fått sådan.
– Vi kommenterar inte den pågående processen men hoppas givetvis på ett positivt beslut för ABB:s räkning, säger ABB:s informationsdirektör Ingalill Östman.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons