Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blir ett forum nästa år också

Annons

Man ska akta sig för att skapa traditioner, säger han, och menar att han aldrig hade tänkt sig att Tällberg forum skulle bli ett återkommande arrangemang. Bo Ekman var inte ens säker på att det skulle bli något 26:e år.

- Men nu har Kofi Annan ringt och sagt att han vill komma nästa år, så då får vi köra då också.

Ungefär 150 personer har redan kontaktat Tällberg forum och bett om en inbjudan till nästa års möte. Och det handlar om personer som inte deltagit i år.

- Det är många av dem som varit här i år som också säger att de vill komma tillbaka, säger Bo Ekman.

Att det 25-årsjubilerande mötet ser ut att ha blivit en framgång menar han beror på att det ligger ett långsiktigt arbete och rigorösa förberedelser bakom arrangemanget.

Man har jobbat mycket med att förankra arrangemanget på lokal nivå, och nu är flera intresserade av att förlägga möten till Tällberg.

- Det är flera från FN och liknande som har sagt att det är kanske här man ska ha toppmöten, säger Bo Ekman, som i går kunde pusta ut efter det fem dagar långa forumet, som i år har haft ett annorlunda koncept än tidigare.

Tidigare år har mötet varit stängt för allmänhet och media, och endast bjudit in ett åttiotal delegater. Några delegater som tidningen har pratat med har sagt att man förlorat en del av den intimitet som varit mötets styrka genom det stora formatet, men Bo Ekman är på det stora hela väldigt nöjd.

- Det här mötet har varit en innovation i sig, säger han, och talar om en ny sorts demokratisk plattform där det globala och det lokala möts.

- Men det är viktigt att allt vi gör är substansorienterat. Det är inte mötet i sig som är syftet, utan vad som kommer ut av det.

Själv tar han med sig två särskilda höjdpunkter från årets möte. Dels det lunchmöte han blev inbjuden till av 15 unga afrikaner, och som ska resultera i en studieresa. Dels ett omvälvande ögonblick då några kinesiska delegater började tala om Kinas situation på ett extrainsatt möte som uppstod på forumets näst sista dag.

Delegaterna har nya uppgifter med sig hem från Tällberg.

- Vi lämnar den här platsen utan avhandlingar. Men med mycket att göra, säger Bo Ekman.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons