Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är viktigt att lära småpojkar meta"

Annons

Förra fredagen var jag på näringslivsdagen i Ejendals arena i Leksand. När jag anlände slogs jag omedelbart av den stora andelen kvinnor. Listan över anmälda deltagare innehöll 338 namn. Av dessa var 154 kvinnor, alltså 45 procent, både överraskande och glädjande. Jag tog på mig glasögonen för genusperspektiv och i dag, den 8 mars, redovisar jag mina intryck.

Det var 18 personer som skulle medverka men endast fyra kvinnor, bland dem Antonia Ax:son Johnson, kvinna med makt i näringsslivet. Men hon var sjuk liksom Lars-Ryno Johansson och så blev balansen ännu sämre, 16 män och tre kvinnor.

Dalarnas förra landshövding Ingrid Dahlberg (ID) inledde. Hon pratade om sina första månader i Dalarna. ID berättade att hon fick ett brev från oroliga bybor som hört rykten om att det fanns planer på naturvårdsområde i byns närhet. ID bad en tjänsteman komma med ett förslag till svar. Han levererade ett antal fullskrivna A4-sidor. ID läste och ställde frågan: "Ska det blir naturvårdsområde?" "Nej", svarade tjänstemannen. "Men", sa landshövdingen, "kan vi inte skriva det då?"

ID tycker att medborgarna ska få tydliga svar, kortfattade och på modern svenska. Att skriva obegripligt är ett verkningsfullt vapen som används inte minst av män. Om människor inte förstår, är de lätta att kontrollera.

Gunnar Wetterberg från Saco pratade om framtiden och åldersstrukturen som gör att vi kommer att behöva importera arbetskraft. Han var mycket rolig och drog ner salvor av skratt. Men jag noterade att han talade om kvinnor som tjejer och om barn som kottar som "tjejerna måste klämma fram".

Jag kom att tänka på Pernilla Johansson, en ung kvinna från Ludvika. Den 20 februari skrev hon en debattartikel där hon pekade på det faktum att det är en man på skylten som anger var ett övergångsställe finns. Det kan tyckas väldigt oskyldigt men är icke desto mindre ett utslag av vårt patriarkala samhälle. Som väntat fick Pernilla omgående mothugg. Särskilt deprimerande var att många kom från unga kvinnor som aningslöst bara tyckte att Johanna var dryg. Det är ingen stor fråga men man ska vara medveten om denna lilla detalj. Så var det också med Wetterbergs föredragning. Roligt men också försåtligt.

Efter lunch framhöll näringsminister Maud Olofsson att "kvinnor måste lära sig att bli lite latare" och hon ställde också frågan "Vad missar vi när kvinnor inte driver företag? Men så stod hon på öronen när hon beskrev familjens åkgräsklippare. Den använde hon aldrig därför att "det är bara karlar som kör sådana".

Ulf Bergkvist, Bergkvists Såg i Insjön, visade bilder ur familjealbumet. Han och barnbarnet, en gosse, stod och metade. Att meta ger möjlighet till eftertanke och så utbrister Bergkvist: "Det är viktigt att lära småpojkar meta." Sekunden senare tillägger han: "Flickor med, för den delen". Vackert så!

Slutligen Lena Dahlgren, grundare av företaget XBase som sköter mindre företags räkenskaper. När hon beskrev företagets arbetsuppgifter gör hon det i den sammanfattande meningen "typ tjejen på kontoret, om man säger så".

Ja, det är onekligen intressant att studera världen genom genusglasögon.

Mer läsning

Annons