Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är underbart att bo på landet

Annons

Vad tycker du om att människor på landet ska betala mindre skatt än de i tätorterna?


Storasyster Elinore 19 år, bor hemma ibland och i eget boende för det mesta. Emil 17 år går naturvetenskapliga programmet på Rättviks gymnasium och han vet vad det vill säga att ha nästan fyra mil till skolan.

- Jag åker en timme buss till skolan och en timme i buss för att komma hem igen. Jag byter buss i Ingels, men när jag tränar karate sover jag över hos en kompis i Rättvik, säger Emil.

Det går inte att spontant träffa kompisar för det är för långt. Visst kan det ha sina fördelar att inte känna all stress som många andra, men nu känner Emil att det är hemskt jobbigt att bo i Bingsjö.

- Jag läser mycket, tränar här hemma, håller på med datorn, men jag gillar inte att åka skoter eller fiska, säger Emil och följer inte med familjen på fiskeutflykt med nya grannen Arman från Iran.

- Det innebär stor livskvalitet att bo här. För mig är det en livsdröm. Jag kom hit för 15 år sedan och jag längtar aldrig tillbaka till Stockholm, säger Maria Kåks.

- Man riktigt känner hur dålig luft det är där, säger Linnea som går i första klass i Ingels skola och som varit med mamma till Stockholm.

Vid foten av Hansberget ligger Peters släktgård och friluftslivet njuter Peter av. Det fungerar bra att sköta jobben. Peter jobbar i Rättvik med reservdelar till bilar och Maria inom äldrevården.

- Det finns många i Stockholm som har en timmes resväg till jobbet, men de kanske har krångligare väg än jag. Jag har ett par korsningar annars är det raka spåret, men det är dyrt att åka och under december och januari är det tungt. Nu känns det mycket bättre, säger Peter och packar fiske-

grejorna till utflykten.

Att barnens aktiviteter, även om de måste begränsas tar tid, tar det nog mycket tid för familjer som bor mer centralt också, tror Peter.

Skogen ligger bokstavligt talat precis bakom knuten och Maria känner sig inte riktigt trygg med rovdjuren byborna måste leva med, men familjen är ute i skog och mark och på grannens äng har Kåks kor och hästar och utanför huset går fåren.

Att bo på landet, ha djur och som den här dagen vara ute med pappa och mamma på skoterutflykt är det bästa, tycker Linnea, som är yngst i Bingsjö. Hon har en kompis som är åtta år i byn att leka med. Andra kompisar bor i Dådran och Dalstuga.

- Med ungefär 20 års intervall går antalet bybor ned. Nu finns inte många barnfamiljer. Förhoppningsvis kommer yngre människor hit, säger Peter.

Och Maria tycker att familjen har haft tur för de har nära grannar Kjell och Arman som de trivs jättebra tillsammans med.

- Men det är 5,6 mil till lasarettet i Falun och det är bara att åka iväg när någon är akut sjuk, det är nästan fyra mil till Rättvik, men vi har en hel del service i affären här i Bingsjö, apotek, post, bibliotek och systembolag och det går att köpa hemlagad mat i låda och färskt bröd.

- Vi försöker hålla isbanan igång också, säger Peter.

På sommaren är det full fart i byn och många med sommarhus lever i byn långa perioder. Nyligen var tre hus till salu. Alla är sålda och ett av dem köpte Arman och blev familjen Kåks granne.

- När jag fått nycklarna och huset verkligen var mitt kände jag mig lite ensam och undrade hur det här skulle gå, men så kom Maria och hennes familj och då kändes allt underbart, säger Arman som hamnat på rätt plats i livet efter en lång och krokig resa från Iran till Turkiet, Tyskland, Danmark, Svappavara, Kalmar och så till Stockholm där Arman skaffade två utbildningar. Han är lärare, civilingenjör och hovslagare. Hans största intresse är hästar och det vill han ha i Bingsjö.

Arman har fortfarande jobb och bostad kvar i Stockholm, men snart kommer han till Bingsjö på heltid och trots att resan känns väldigt lång, från Kaspiska havet till Bingsjö säger Arman att han kommit precis rätt.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons