Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är platserna vi svenskar älskar eller hatar att resa till i sommar

Störst del av svenskarna stannar i Sverige på sommaren och Dalarna blir med på topplistan över vart svensken helst vill resa i sommar.
– Vi är hemma i Sverige på sommaren för att vi vill vara i Sverige på sommaren. Det är ganska självklart men det tål att sägas, om och om igen. Nu har vi dessutom siffror på det, säger Christel Grip, i ett pressutskick.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Här är de bästa utsiktsplatserna i Dalarna – och ett flertal mäktiga vyer i närbelägna län

Se älgparkens söta tillskott –lagom till säsongspremiären

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

Semesterresorna hemma i Sverige ökade med 10 procent från 2014 till 2016, samtidigt som utlandsresorna minskade. Sommarsemester i Sverige är något svenskarna prioriterar högt och Dalarna är ett stort resmål för svenskarna, det visar de topplistorna som Swebus tagit fram.

– De stora resebolagen pumpar ut information och tidningarna skriver gärna om exotiska resmål. Men det ger en skev bild av svenskarnas sommar, för 83 procent av våra fritidsresor är hemma i Sverige, det meddelar Swebus kommunikationschef Christel Grip, i ett pressutskick.

Siffror ur Swebus statistik visar att mindre än var femte betald fritidsresa med övernattning går till utlandet. Över 80 procent är inom Sverige, och då är besök hos släkten eller att vara i sommarstugan och liknande inte inräknade. Svenska turister utgör med andra ord den i särklass viktigaste kundgruppen för den svenska turistnäringen.

Sverige på sommaren, utlandet på vintern.

Swebus har också genomfört en enkät bland resenärer som visar med extrem tydlighet, att svenskarna prioriterar semester hemma i Sverige på sommaren och helst sparar utlandssemestern till när det blir kallt och mörkt.

Det är hela 74 procent, det vill säga tre av fyra svenskar, stannar helst i Sverige på sommaren. 55 procent, det vill säga mer än varannan svensk, åker helst utomlands på vintern.

– Vi är hemma i Sverige på sommaren för att vi vill vara i Sverige på sommaren. Det är ganska självklart men det tål att sägas, om och om igen. Nu har vi dessutom siffror på det, säger Christel Grip, i ett pressutskick.

Det är hela 74 procent, det vill säga tre av fyra svenskar, stannar helst i Sverige på sommaren.

Swebus frågade också sina resenärer vilka platser i Sommarsverige de helst vill besöka och vilka de absolut inte vill besöka. Fem destinationer finns med på båda listorna och konstigt nog är det: Stockholm, Götebrog, Norrland, Liseberg och "fjällen". Det är platserna svenskarna älskar eller hatar.

Vill vi helst besöka i sommar

1. Stockholm

2. Göteborg

3 Gotland

4. Västkusten

5. Skåne

6. Öland

7. Norrland

8. Liseberg

9. Dalarna

10. Fjällen

Vill vi absolut inte besöka

1. Malmö

2. Norrland

3. Stockholm

4. Skara sommarland

5. Kiruna

6. Ullared

7. Gröna lund

8. Göteborg

9. Liseberg

10. Fjällen

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons