Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är kul att läsa"

Annons

Eleverna formligen slukar böcker - och uppslukas av böckerna.

- Det här är kul, fastslår Niclas Berg och några sekunder senare är han försjunken i sin bok och nätt och jämt kontaktbar.

Många av tredjeklassarna har också börjat läsa under fritiden. Då handlar det ofta om sport- och hästböcker.

Lena, som är lågstadielärare och klassföreståndare, och Birgitta, som är speciallärare, konstaterar att det på sätt och vis är viktigare att barnen läser än vad de läser.

- Att kunna läsa bra och snabbt och att förstå det man läser är oerhört viktigt i dagens och säkert också morgondagens kommunikationssamhälle, säger Birgitta.

Såväl hon som Lena betonar att deras arbetssätt inte är speciellt på något sätt.

Utomstående bedömare hävdar dock att Birgittas över 30-åriga erfarenhet och Lenas ungdomliga entusiasm förenats i ett samarbete som på kort tid burit kunskapsfrukt.

- Det viktiga, som vi ser det, är kontinuiteten. Eleverna får läsa varje dag och en del av tiden ägnas åt högläsning i mindre grupper. Det gör att de tränar upp både läshastigheten och -förståelsen. Genom högläsningen får de omedelbar feedback och kan rätta till eventuella fel, säger Lena och tillägger att de 20 eleverna - "Lenas juveler" - gärna skrattar med, men aldrig åt varandra.

Under en paus i läsningen berättar eleverna att det var lite nervöst första gången de läste högt för varandra, men att det nu går bra och är roligt.

- Vi jobbar för att läsningen ska vara så lustfylld som möjligt. Barnen får läsa böcker på sin nivå, alltså varken för lätta eller för svåra texter. Upplever de texterna som för svåra kan det bygga upp ett läsmotstånd. Det handlar ju om att komma över en tröskel och inse det skrivna ordets tjusning och fördelar. När man kommit så långt att man inte längre behöver tänka på tekniken, utan kan läsa med förståelse, får man en helt annan upplevelse, säger Birgitta.

Språkliga färdigheter är viktiga och skolans särskilda kvalitetsutvecklingsgrupp, där Lena ingår, beslutade nyligen att skolorna i kommunen ska satsa lite extra på just läsning.

- Det går att åstadkomma stora framsteg med små medel, anser Birgitta.

Samtidigt skrattar Niclas Berg till, tittar upp från sin bok och säger:

- Det här är skojigt.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons