Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är klart att jag vill försörja mig själv"

Annons

- Det är klart jag vill försörja mig själv. Det är jobbigt att vara beroende av andra.

Martin har aldrig haft en riktig anställning. Hans arbetslivser-farenhet stannar vid några korta vikariat och sommarjobb.

Han hoppade av gymnasiet redan efter ett år och sedan 2001 har han uteslutande försörjt sig på socialbidrag. Varje månad får han runt 6800 kronor av socialtjänsten som ska gå till hyra och mat.

- Jag kan förstå äldre som tycker att det är konstigt att så många unga går arbetslösa. Det fanns ju jobb på deras tid. Och de som är yngre och pratar om bidragsfusk och slöhet har nog aldrig blivit nekade ett jobb, utan klarat sig på sina kontakter, tror Martin.

De flesta av hans kompisar som arbetar gör det inom hemtjänsten. Men Martin har aldrig funderat på att söka sig dit. Han tror inte jobbet skulle passa honom och tycker att sådana jobb är alldeles för viktiga att hoppa på om man verkligen inte brinner för att ta hand om människor.

I övrigt säger Martin att han skulle kunna tänka sig att göra "precis vad tusan som helst". Utom att studera.

När den gymnasielinje han började plugga på inte var som han hade väntat sig blev han snabbt skoltrött. Sedan han hoppade av gymnasiet har han pluggat upp en del betyg på Komvux, men har fortfarande inte hög-skolekompetens.

- Jag tyckte inte att det gav mig något att vara på Komvux, och just nu har jag absolut ingen motivation att gå tillbaka dit.

Samtidigt säger Martin att han gärna skulle läsa på högskolan, till exempel litteraturvetenskap eller något program som leder till ett arbete där man får arbeta med kroppen.

En vanlig dag för Martin börjar med att han slår på datorn och kollar om några nya jobb kom-mit in på AMS hemsida. Har han tur är någon av hans kompisar lediga. Annars sitter han mest framför teven.

Vid sidan av vardagstristessen anser han det jobbigaste med att vara arbetslös är att inte få respons på sina jobbansökningar. Att inte ens få ett nej är ned- slående.

- Och ju längre man går sysslolös desto svårare blir det att motivera för sig själv varför man ska göra saker.

Som arbetslös socialbidragstag-are är det främst två myndigheter man kommer i kontakt med: socialtjänsten och arbetsförmedlingen. Martin har inget att invända mot hur han bemötts av socialtjänsten.

- Nej, men på arbetsförmedlingen får man ibland känslan av att de bara vill ha bort en ur statistiken. Men jag har i alla fall inte skickats på någon jobbsökarkurs än.

På frågan om vad Martin tror krävs för att han ska få ett arbete svarar han efter lång tystnad:

- Fler jobb måste göras tillgängliga. Det finns så många som är arbetslösa, så det är ju svårt för mig att konkurrera med en akademiker till exempel.

- Om man skär ner på arbets-tiden och skapar fler jobb finns det nog en chans för mig.

KÄLLA: SOCIALSTYRELSEN OCH BORLÄNGE KOMMUN. DANIEL SWEDIN

Mer läsning

Annons