Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är en högrisk"

Annons

Det här är en ny trend i Falun, sedan kommunen förra året började ta betalt för barnomsorgen tolv i stället för som tidigare elva månader om året.

De är dock bara enstaka föräldrar i hela kommunen som valt att plock ur sina barn från förskolan under sommarmånaderna, förutom i Svärdsjö. Där har mellan 15-20 platser sagts upp, trots att barnen väntas tillbaka i höst.

- Vi har många barn i kö, säger man upp sin plats hamnar man längst bak i kön och det är liten sannolikhet att man får tillbaka den plats man hade tidigare den första augusti, säger Jan-Erik Andrén:

- Det är ett väldans pussel för att få ordning på förskoleplatserna i dag. Fler barn har fötts och fler barn nyttjar barnomsorgen sedan maxtaxan infördes, säger han.

Vanligt är däremot att föräldrar väljer att lösa barnomsorgen själva under sommaren det året som barnen ska börja sexårsverksamheten. I Varpan har uppskattningsvis 90 procent av alla fem-åringar fått extra långt sommarlov i år, i Berget är det ungefär 25 procent. Också i Runn, Svärdsjö och Bjursås har den här trenden slagit igenom:

- Förr när en månad var avgiftsfri fanns det inget behov av att säga upp barnomsorgen under semestern. Jag tror inte att det här är så uträknat, och jag tror inte några barn far illa, utan det är väl så att alla gör vad de kan för att se över den egna ekonomi och förbättra den, säger Thomas Olsson, skoldistriktschef Varpan.

Många föräldrar säger också upp fritidsplatserna under sommarmånaderna. I till exempel Varpan gör cirka var fjärde förälder det.

- Det här blir allt vanligare på fritids för att föräldrarna vet att de får platsen tillbaka. I förskolan vet man inte det och vågar därför inte ta risken, säger Thomas Olsson.

Trots den extra månaden, har barnomsorgen generellt sett blivit billigare i Falun sedan maxtaxan infördes 2001. Ett heltidsbarn på dagis kostade då som mest 3 448 kronor per månad. I dag kostar samma exempel 1 260 kronor. 2001 kostade den dyraste fritidsplatsen 1 724 kronor per barn och månad, i dag kostar den 840 kronor.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons