Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är dags att söka sommarjobb

Annons

Att jobba på sommaren är en bra erfarenhet och ger välbehövliga pengar. Men att hitta ett jobb är inte det enklaste om man är under 18 och inte har någon tidigare erfarenhet.

- Det hetaste tipset är att tänka igenom sina kontakter, säger Madeleine Eriksson som är ungdomshandläggare på arbetsförmedlingen i Mora.

En del kommuner erbjuder ungdomar sommarjobb, det gör till exempel Orsa och Älvdalen. I Mora har besparingar gjort att kommunen inte kan erbjuda några sommarjobb i år, men man hoppas kunna göra det nästa år.

I Orsa har alla elever i årskurs nio och de första två åren på gymnasiet rätt till sommarjobb. De erbjuds två veckor med sex timmar per dag.

- Förra året fick 252 ungdomar jobb genom oss, det var alla som sökte, säger Anders Rosell på arbetsmarknadsenheten på Orsa kommun.

Jobben som erbjuds är specialgjorda för ungdomar och är bland annat parkarbete, vårdjobb, jobb inom föreningar, på tekniska kontoret och barnomsorgen.

- Jag tycker det är kul med den här satsningen på unga. Det kostar kommunen 800 000, men det är värt varenda krona, säger Anders Rosell som tycker att det bästa är att ungdomarna får in en fot på arbetsmarknaden.

I Älvdalen finns det inte riktigt lika många platser.

- Men ambitionen är att alla som söker ska få, säger Ina lundmark på Älvdalens kommun.

Andra tips från arbetsförmedlingen är att hålla koll både på platsbanken på internet och på arbetsförmedlingen.

- En del annonserar inte på internet. Det är även bra att komma in och prata med oss. Vi har koll på vad som händer, säger Madeleine Eriksson.

De flesta jobb som kommer in till Arbetsförmedlingen är för dem som redan fyllt 18.

- Det är väldigt mycket vårdpersonal som eftersöks, säger Madeleine Eriksson.

- Även handel och restaurang behöver folk. Vi har mycket turism i Mora, det slukar personal, säger Madeleine Eriksson.

SOFIA HOLMSTRÖM

Mer läsning

Annons