Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är bara Blötberget som är intressant som järnmalmsgruva

Annons

Per Aronsson med mångåret förflutet i järnmalmsindustrin i Ludvika säger att han aldrig hört talas om den fyndighet i Bastberget som förre kommunalrådet och riksdagsman Per Erik Granström informerades om i samband med att Grängesgruvan lades ned.

Aronsson är inte förvånad för med gruvor är det så att de sitter djupt i själen hos många och myter och rykten om bergets rikedomar sprids lätt.

-Den enda malm som man ganska snabbt kan öppna är den i Blötberget. Jag läste att man mutat in marken åt Gonäshållet. Det är helt fel håll, malmstråket går visserligen åt det hållet men det finns knappt någon malm där. Det fynd vi gjorde på Bergslagets tid när vi djupborrade på 1960 talet visade att malmen finns på djupet mot Klenshyttehållet. Då var uppdraget att hitta en malm som kunde försörja Domnarvet under 40 år. Det kan man från Blöt- berget.

-1976 gjorde vi en sista borrning som bekräftade en malm i Blötberget. Om det går att få ekonomi i det är svårt att ha en åsikt om. Det enda realistiska är att man då måste bygga ett pelletsverk om man nu ska kunna sälja malm till ett kinesiskt stålverk. Om malmen räcker till det måsta man först utreda.

- Så jag välkomnar att man tittar igenom den dokumentation som finns. Undersökningarna måste säkert kompletteras och därefter får man värdera om det finns en möjlighet eller inte, säger Aronsson.

- Grängesbergarna måste lära sig att se framåt i tiden. Visst finns det malm i Grängesberg men hängväggen omöjligör en brytning annat än att järnväg, samhället och Spendrups flyttas, säger Per Aronsson som var den siste som körde Grängesgruvan.

-Var stolta över att Grängesberg bidragit till att bygga landet. Nu ska vi vara stolta och måna om Spendrups i stället som fortsätter att sätta Grängesberg på kartan.

Han hävdar att det var helt rätt att lägga ned driften Grängesberg, förkastningen omöjliggör en fortsättning.

- Att gå med en ort från Blötberget till Grängesberg tror jag inte heller på. Att bryta under Grängesberg utan att riskera sättningar måste betraktas som omöjligt. De borrningar som gjorts mellan Grängesberg och Blötberget gav inte några intressanta fynd.

Inte heller den nedlagda järnmalmsgruvan i Håksberg tror Aronsson på.

- När man talar om Håksberg så handlar det om en rad mindre fyndigheter från Iviken upp till Gräsberg. Järnhalten i malmen är lägre än den i Blötberget. Visst finns det malm, sannolikt mer än i Blötberget, men det är flera små fyndigheter och de är nog inte i den omfattning att man kan få ekonomi att utvinna den , säger Per Aronsson.

Hur mycket malm som kan finnas längre norrut, i Idkerberget har Aronsson ingen kunskap om då den gruvan ägdes av Ställbergsbolaget.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons