Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras mjölk är guld värd

Annons

Utmärkelserna fortsätter att hagla över familjen Skoglunds lantbruk i Skålö och så sent som i slutet av september förra årets utsågs de av LRF till årets nötköttsföretagare i Dalarna. Nu får de alltså ytterligare en prestigefylld utmärkelse att lägga till de tidigare. Den här gången för den högkvalitativa mjölk som de levererat i 23 år.

Guldmedaljen är den högsta utmärkelse som Svensk Mjölk delar ut för arbete med mjölkens kvalitet. Kraven sträcker sig betydligt längre än att följa lagar och förordningar på området och kriteriet är att man ska ha levererat mjölk av "bästa kvalitet" i minst 23 år.

Staffan och Kristina Skoglund har totalt omkring 160 kor på sin gård i Skålö varav ett 60-tal är mjölkkor. I rörelsen ingår även köttproduktion och sedan 2005 driver familjen även Järnabygdens slakteri. Utöver Kristina och Staffan drivs gården av sonen Carl-Erik och en anställd. En annan son, Per-Olov, har även han en gård i närheten som han arrenderar och där han har ett 40-tal kor. I planerna finns nu att slå ihop gårdarna, investera i en mjölkrobot och bygga om till lösdrift.

-Visst är det mycket jobb att vara mjölkbonde, men det är så harmoniskt att få hålla på med korna och det känns viktigt att fortsätta med mjölk här på gården, säger Kristina Skoglund.

Hon menar att det viktigaste för att mjölken ska bli bra är att korna är friska och trivs på gården.

-Det ska vara trivsel i ladugården och man måste måna om djuren och se till att de har det bra. Ombyggnationen till lösdrift ska också se till att djuren får det ännu bättre. Jag tror inte att många tänker så mycket när de tar ut sitt mjölkpaket ur kylen, på vilken viktig näringskälla mjölken är och hur viktiga mjölkkorna är för att landskapet inte ska växa igen, säger hon.

Ända sedan 1958 har medaljen överlämnats av en representant för kungahuset. I år är det kronprinsessan Victoria som deltar vid ceremonin. 66 mjölkbönder från hela landet får guld-medalj i år varav fyra kommer från Dalarna.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons