Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras liv blev en mardröm

Annons

Som tidningen berättade om i tisdags har Carolina Lissollas valt att anmäla läkaren på Mora lasarett som ställde fel diagnos på hennes cancersjuke man till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Det var under några få dagar före julen år 2004 som deras liv kom att förvandlas till en verklig mardröm.

Mikael hade duschat och när han sedan skulle kliva ut började hela kroppen att skaka. Carolina fick hjälpa honom ner i en ligg-stol och befarade att det var hjärtat. Hon ringde ambulansen och han fördes till akutmottagningen på Mora lasarett.

-På medicinkliniken tog man sedan prover och gjorde en röntgenundersökning. Det var en typ av röntgen där man får yttre bilder, inte skiktröntgen, berättar Carolina Lissollas.

Läkaren som ställde diagnosen depression var dock helt säker på att hennes mans symtom hade psyskiska orsaker. Han förklarade att svår ångest och depression kan leda till panikkänslor och starka fysiska reaktioner.

Redan då ifrågasatte hon om det inte kunde röra sig om epilepsi-anfall - krampanfallen liknade just det.

-Han frågade då om Mikael vid något tillfälle varit medvetslös. Jag svarade nej, för det hade han ju inte, berättar hon. Senare har hon fått veta att epilepsianfall och medvetslöshet inte alls nödvändigtvis behöver höra ihop.

Carolina förklarar att läkaren var tvärsäker på att det var hennes mans psykiska tillstånd som var orsaken till hans symtom. Därför fick hon också ett stort förtroende för läkaren och när förfrågan kom om mannen ville till Säters sjukhus för behandling tackade de ja.

- Läkarna i Säter förde en dialog med läkare på Mora lasarett och de var rörande överens. Han var där tre-fyra dagar och sedan kom han hem dagen före julafton. Julen blev kaotisk.

Under tiden hemma fick Mikael äta psykofarmaka och även sömntabletter.

Men krampanfallen blev bara värre.

-Han mådde även psykiskt dåligt och förklarade att han nu förstod hur det är att vara psykiskt sjuk. Han blev deprimerad.

Mikael kunde inte heller längre ha något av parets tre barn i knäet när han var hemma.

När han kände sig bättre tog han och dottern bilen för att göra ett ärende. Men då fick han ett nytt anfall och körde av vägen och kolliderade med ett träd.

- Han togs in till Falu lasarett på grund av bilolyckan. Jag var hysterisk och det var ett under att någon lyssnade på mig.

Nu togs äntligen skiktröntgen på hjärnan och läkarna upptäckte en sju centimeter stor klump.

-Cancerbeskedet kom i omgångar. Först var beskedet att det gick att operera bort den, sedan kom beskedet att den inte gick att operera bort.

- Det var ett chockartat besked och Mikael var helt förstörd. Och med tanke på allt som hänt våren innan fanns inga mentala reserver kvar när vi fick det här beskedet.

Trots att behandling med både strålning och cytostatika sattes in växer nu tumören kraftigt.

Hennes man ligger nu nästan i koma på ett kortidsboende. Han tror själv inte att han kommer att överleva sommaren.

Hur sjukdomsutvecklingen hade sett ut om cancern upptäckts från början är omöjligt att veta.

- I Uppsala sade läkarna dock att det kanske varit möjligt att operera om tumören upptäckts från början. Och då hade vi åtminstone sluppit allt som hänt efter första läkarbesöket.

Det som inträffat har gjort dem påminda om livets skörhet och den 25 april förra året gifte sig paret i deras hem.

-Mikael friade till mig på intensiven i Falun, berättar Carolina Lissollas och tittar på barnen som leker på gräsmattan i solen.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons