Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deprimerade personer sökes

Annons

-Det är viktigt att visa att depressionen får ett ansikte. Det här är en sjukdom som inte syns. Många av de människor som lider av depression anses inte tillräckligt psykiskt sjuka för att få vård. Utåt försöker de här människorna att visa upp en fasad så ingen märker av problemet, säger doktor Lennart Gelius som är bosatt i Grangärde.

Tecken på depression kan vara nedstämdhet, värk i kroppen, oro, att maten inte smakar som det brukar med mera. Människor har känt igen sig och ringt till LG Psykiatritjänst AB i Ludvika efter en annons i dagspressen där man söker intresserade av studien.

-Det är väldigt stort intresse och det blir långa samtal. Innan studien påbörjas blir det en lång intervju, personen måste uppfylla ett antal kriterier. En hälsokontroll i form av läkarundersökning samt blodprovstagning och EKG ingår också.

Studien pågår under tre och en halv månad och under denna tid blir det ett tiotal läkarbesök. Medicinen som testas innebär att personen får en tablett dagligen som påverkar signalsubstanserna i hjärnan.

-I Sverige finns ett motstånd till farmaka. Har man blodbrist äter man medicin gladeligen och har man en infektion då tar man medicin. Men har man ont i själen tar man ingen medicin.

- Många gånger behövs både och. Att bara prata gör ingen nytta. Genom att samtala mår man bättre men man botar inte.

Till läkemedlets nackdel hör biverkningar i form av muntorrhet, magproblem och illamående, som går över, uppger Gelius.

Uppdragsgivare för studien är förstås ett läkemedelsföretag och i Sverige finns åtta mottagningar där studien utförs, bland annat i Uppsala, Stockholm, Östersund och Sundsvall.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons