Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den viktigaste frågan

Annons

Undertecknad är inte ensam om att ta den globala uppvärmningen på allvar. Den engelska drottningen bad Tony Blair att sätta press på USA och Bush för att minska USA:s utsläpp av växthusgaser. USA är världens i särklass största miljöbov.

Det finns positiva undantag även i USA och jag tänker först och främst på Kaliforniens guvernör, Arnold Schwarzenegger. Arnold har inte mycket gemensamt med undertecknad, men han har ändå ett starkt miljöengagemang.

De fattiga länderna släpper ut minst växthusgaser, men drabbas hårdast av klimatförändringen. Av de rika länderna släpper Sverige ut minst mängd växthusgaser per capita. På andra plats kommer faktiskt Storbritannien.

Det var en stor nyhet i norska tidningar att Sverige kom på första plats i FN:s stora miljöundersökning. Jag har inte läst en rad om det i svenska tidningar. Vi kan faktiskt göra en del, tack vare vårt goda rykte. Sverige kan exportera modern miljöteknik, till exempel till Norge. Norge ligger ganska långt ner i miljöligan.

Nobelstiftelsen kunde ersätta ekonomipriset med ett miljöpris. Nobelstiftelsen har genom åren delat ut nobelpris till ekonomer som har serverat katastrofrecept till mänskligheten. Miljöfrågan är i dag utan tvekan den viktigaste frågan.

BIRGER HANSSON

Mer läsning

Annons