Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den sjungande bonden

Annons

Lyssna på:ModemBredband
Ove Fredriksson, bonde och vissångare


Tuppen gal, hönsen skrockar och kossorna råmar i hagen när vi rullar in på gårdstunet till familjen Fredrikssons idylliska bergsmansgård i byn Lönnemossa.

Ove möter oss med ett kraftfullt handslag. Vi sätter oss på verandan och tigger honom om en visa. Ove hämtar gitarren och sjunger Olle Adolphson med kraftfull stämma.

-En av mina absoluta favoriter, vid sidan av Allan Edwall, Taube, Cornelis och givetvis Bellman. Alla på sitt sätt visornas mästare med livssanningar, relationer och naturskildringar i sin repertoar.

-Man gör så gott man kan, säger Ove och låter gitarren vila på blåbyxans knä.

-Jodå, det händer att jag bjuder kossorna och hönsen på en truddelutt, skrattar Ove, bonde med humor och repliker på rätt ställe.

Ove är bas i Vika Hosjö kyrkokör och sjungit han han gjort sedan barnsben, i en skara av tio syskon, som alltid trallar när de träffas. Oves mamma sjöng och spelade gitarr, med en repertoar som de flesta på hennes tid, läsarsånger, nykterhetsvisor, om kärlek och smärta, sorg och död. Vem har inte gråtit till I en sal på lasarettet?...

I Vika kyrka tolkar Ove Allan Edwall, Olle Adolphson och Cornelis visor. Några några låtar gör han tillsammans med sångfåglarna Maria Andersson och Malin Lindström.

-Jag ljuger om jag säger att det inte ska bli trevligt...

Ska den sjungande bonden i Lönnemossa ta över efter sjungande bonden Bertil Boo? Nej, Ove tror inte på någon ny karriär som vissångare.

-Asch! Det får bli som det blir. Jag har ju kören, vi får se... Sång och musik är härligt, det ger utan tvekan vardagslivet en extra dimension.

-Det enda jag ångrar är att jag aldrig haft tålamod att lära mig hantera ett instrument-ordentligt. De har kul de där spelmännen.

Ove är, när han har tid, trogen gäst på Bingsjöstämmor och folkmusikfestivaler.

Gården med 116 hektar och 90 köttdjur kräver hårt arbete. Vid sidan av det egna lantbruket gör Ove olika arbetspass: inom Farmartjänst, nyss på Lindsberg för uppbyggnad av kulisser och 50-talsmiljö till filmen Den nya människan.

-Filmproduktion, vilket slit. Men kul, tycker Ove som sällan nöter blåbyxans bak.

Han är på gång, från morgon till kväll. Och älskar sitt yrke som lantbrukare.

-Jag anpassar mig till det mesta, men skulle aldrig klara ett innejobb.

Säger Ove, som en tid jobbade som tjänsteman på Hushållningssällskapet i Jämtland. Men det är ändå det agrara intresset som bitit sig fast, uppvuxen som han är på sina föräldrars bondgård.

Ove var lantbrukare i Horndal på 1980-talet och i unga år jordbrukare i Kanada och Skåne. Nu är han bonde på bergsmansgården med 1400-talsanor i Lönnemossa. En sjungande bonde som bjussar på sig själv.

-Glad amatör, påpekar Ove, och drar en snappsvisa, om förr i tiaÕ vaÕ kjolanÕ lang å nerviÕ föttranÕ de slang... deÕ vaÕ då jeÕ förstörde röjjenÕ...

Vi tar bilen till kohagen där Oves franska boskap charolaise betar. Två tjurar har bråda dagar, det blir kalvar nästa vår... den sjungande bonden Ove Fredriksson har fullt upp.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons