Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den nya antisemitismen

Annons

En av de tristaste yttringarna av människans nedärvda flockmentalitet är att vi så lätt låter oss påverkas. Om ett budskap trummas ut från någon som vi uppfattar som tillräckligt stor auktoritet, och tillräckligt många andra sväljer det, är vi beredda att både ge upp självständigt tänkande och sätta förnuft och moral ur spel för att inte avvika.

Vi såg det i Tyskland på 1930-talet och hade väl hoppats slippa se det igen.

Men nu försöker en mäktig propagandaapparat inbilla oss att USA pungar ut med mer än halva Sveriges BNP i det enda ädla syftet att skänka det irakiska folket frihet och demokrati. Ändå är antalet irakiska dödsoffer inte ens värt att räkna.

Att Bush gick till krig på rena lögner om Saddams innehav av massförstörelsevapen har för länge sedan försvunnit i det orwellska minneshålet.

Samma propagandaapparat matar i oss att det är helt OK att Israel har fördrivit halva den palestinska befolkningen till flyktingläger, styckat sönder deras land i isolerade bantustans, infört ett förödmjukande apartheidsystem, stjäl mark, bränner olivträd och bygger murar.

Om någon ska kritiseras och straffas så är det palestinierna. Nu ska de utsättas för ekonomisk belägring därför att de röstade fel.

Det dolda budskapet är att muslimer i allmänhet, och den semitiska språkgruppen araber i synnerhet, har mycket lågt människovärde.

Muhammedkarikatyrerna är ett utslag av denna nya smygande antisemitism.

BO STAAF

Mer läsning

Annons