Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den kulturella nöden

Annons

Den kulturella nöden i Sverige framträder allt tydligare månad för månad. Kulturyttringarna domineras av idrott och rockgalor. De professionella kommentatorerna, referenser och kåsörer påtalar allt oftare andefattigdomen och den försämrade kvalitén inom kultur, underhållnings- och nöjesbranschen och tv-programmens brist på ande- och kulturfrämjande innehåll. I stället för kvalitetsfrämjande och god underhållning sänds tävlingsprogram, där kändisar och allmänheten får svara och gissa på värdelösa frågor som ingen har någon nytta av eller har något betydande allmänbildande värde. Bristen på verkliga artister gör att program når buskis- och underlivsnivå och de får verkligt goda artister som ändå finns, måste söka sig utomlands för sin försörjning.

Visdom och kultur är någonting som fanns tills för cirka 50 år sedan. Då var idealmänniskan så som hon borde vara, men nu har demokratiseringen, jämställdheten och de mänskliga rättigheterna gjort att människan ska vara som hon är och det är något helt annat.

Därmed har behovet av förbättring bortfallit och enligt vetenskapen tröttas hjärnan ut av den ständiga stressen och jakten efter pengar, så att hjärnans skyddssystem tröttas ut, omdömesförmågan avtrubbas och ersätts av psykoser. Var och en kan se att det stämmer med utvecklingen och genom integritetsskyddet läggs det ner stora resurser på att skydda dumheten.

ARNE JANSSON

Mer läsning

Annons