Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den goda förskolan ska finnas i Säter

Annons

Alla anställda inom förskolan (åldersgruppen ett till fem år) och familjedaghemmen, totalt ett 100-tal personer, samlades i Folkets hus för en heldag.

-Projektet ska pågå under 2007, 2008 och eventuellt även 2009, berättar Elisabeth Lilja.

Syftet med projektet är att ta fram förskolans pedagogiska deklaration med utgångspunkt både från centrala läroplanen för förskolan (Lpfö 98) och Säters kommuns egen nya förskole-och skolplan.

Det gäller att kunna tolka och förstå och göra det som står i läroplanerna.

Projektledare är Anna-Karin Söderström, som numera arbetar som konsult och erbjuder utbildning och handledning inom förskola och skola. Hon är förskollärare i botten och har även erfarenhet från arbete som förskolechef och rektor. Hon har sina rötter i Rengsjö i Hälsingland, men har bott i Stockholm i cirka 30 år.

Under upptakten ingick att brainstorma, att i grupper diskutera kring frågor som rör förskolans syn på barnen, förskolans syn på kunskap och förskolans syn på lärande.

Det fortsatta arbetet leds av lagledare och rektorer. Dessutom träffar Anna-Karin Söderström lagledare och rektorer, som är de som lokalt leder arbetet i sina arbetslag.

Delaktighet och engagemang är viktigt, alla ska känna att de är viktiga, varenda kotte ska känna till uppdraget, säger hon.

Hon framhåller även föräldrarna, hur viktigt det är med samarbetet mellan förskolan och hemmet för att förskolan ska kunna genomföra sitt uppdrag.

- Föräldrarna ska känna sig stolta över sina barn, säger Söderström.

Hon betonar det stora ansvar som förskolan har, det är morgondagens vuxna det handlar om.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons