Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den gamla goda tiden

Annons

Johansson med sin berättarkonst fångade omedelbart den publik vars medelålder, försiktigt uttryckt, låg på 60 +.

Tore började med att berätta att han är bördig från Enköping och att hans far var bonde. En märklig bonde, menade Tore, för mellan slåttern och skörden tog han ledigt och gav sig ut på cykelturer i landet.

1937 var Tore som 13-åring med när färden gick mot Dalarna och man så småningom kom till Ludvika från Persbohållet. Om man hade valt att stanna någon dag i Ludvika så hade det funnits mycket intressant att beskåda -det har han lärt sig under de 47 år han varit bosatt i bygden.

Därmed startade en resa i fantasin där familjen Johansson efter en utflykt gick ned mot järnvägen och upp på viadukten ovanför nuvarande Lidl.

-Tittade vi mot norr kunde vi se Vansbrobanan och järnvägen mot Falun och mot andra hållet stationshuset där överbanmästaren hade sin bostad, sedan godsmagasinet, bostäder och järnvägshotellet.

-Minst 300 personer arbetade vid järnvägen. Lägg till deras familjer så var det säkert 1000 personer som var beroende av järnvägen.

Järnvägsbolagen såg till att bygga bostäder åt sina anställda, bland annat i nuvarande Apollokvarteret där det fanns 60 lägenheter.

-Ett under av hemtrevnad, skrev Karl-Erik Forsslund om det området, som också kallades för Lerbo medan närbelägna Venuskvarteret kallades för Dybo för att det var så sankt där.

Tore Johansson visade gamla bilder som framkallade nostalgiska minnen hos flera i publiken. Som det anstår en lokal skolhistorieexpert visade han förstås också flera bilder med anknytning till skolväsendet.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons