Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den döende dandyn under klubban

Annons

Konstverket Den döende dandyn går under klubban i slutet på april.

Nils Dardels akvarell är signerad 1918. Den målades före oljemålningen med samma namn som hänger på Moderna museet i Stockholm.

Vem säljaren är vill Bukowskis vd, Carl-Gustaf Petersén, inte avslöja.

Medan akvarellen fört en undanskymd tillvaro har oljemålningen skapat rubriker i pressen.

Finansmannen Fredrik Roos köpte tavlan _ vilken räknas som en av förra seklets mest berömda svenska målningar _ för 3,4 miljoner kronor 1984. Det var då det högsta pris som dittills betalats för ett svenskt konstverk. Fyra år senare sålde han tavlan för 13 miljoner vilket ansågs vara en sensation. Köpare var finansmannen Hans Thulin. Målningen hamnade sedan i ytterligare en finansmans ägo _ Tomas Fischers. I dag ägs den av Moderna museet.

Den förestående auktionen av modern konst är den värdemässigt största som Bukowski hittills har arrangerat. Utropspriserna ligger på sammanlagt 62 miljoner kronor. Den döende dandyn är det enda konstverk i auktionskatalogen som inte fått ett utropspris.

Nils Dardel föddes som von Dardel men lade bort det adliga prefixet av sitt efternamn. Han studerade vid Konstakademien i Stockholm och senare i Paris. Hans resor jorden runt tog honom bland annat till Orienten.

Andra kända konstnärer vars verk auktioneras ut på Bukowskis är Marc Chagall, Salvador Dalí, Joan Miró och Pablo Picasso.

TT

Mer läsning

Annons