Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demonstranter skjutna i Afghanistan

Annons

Minst nio afghaner dödades och 35 skadades när demonstranter på måndagen besköts i ett område i Afghanistan där svensk militär är förlagd.

Demonstrationen i nordprovinsen Jowzjans huvudstad Shiberghan, som samlade minst tusen personer, var riktad mot guvernör Juma Khan Hamdard. Polis och tillkallad militär öppnade eld mot stenkastare och, enligt några vittnen, beväpnade demonstranter.

Den Nato-ledda Isaf-styrkans provinskontor i Jowzjan är bemannat med svenska soldater. Enligt försvarsmakten var dock inga svenskar närvarande vid den våldsamma demonstrationen.

En talesman för provinsregeringen uppgav att demonstranterna var anhängare till den afghansk-uzbekiske krigsherren Abdul Rashid Dostam. Talesmannen bekräftade att flera personer dödats, men skyllde dödsfallen på demonstranterna själva. Han sade att fyra poliser skadades när de hindrade att regeringsbyggnader stormades.

Farhågor har rests att den ökände Dostam nu med våld försöker sätta sig upp mot centralregeringen i Kabul. Det skulle få konsekvenser för den svenska kontingenten.

Dostam är en kappvändare som under de senaste tre decennierna bytt och bekämpat alliansbröder vid ett otal tillfällen. Han har dock sett sin ställning försvagas de senaste åren, och han har därför krävt att guvernörerna väljs lokalt i stället för att tillsättas av regeringen. Det skulle konsolidera hans maktbas i norra Afghanistan.

Enligt Cornell är det vanligt att maktfördelningen mellan olika parter omförhandlas kontinuerligt, allteftersom situationen förändras.

TT

Mer läsning

Annons