Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demokratin vinner på tydlighet

Annons

Som kommunalpolitiker har jag skrivit motioner till kommun- fullmäktige och den vägen påverkat. Numera kan även kommunmedborgarna lämna med-borgarförslag som fullmäktige tar ställning till. På så vis får kommunstyrelsen uppdrag från den folkvalda församlingen.

Jag tycker det är ganska överblickbart och konkret och hoppas att invånarna kan känna att de deltar och är viktiga i den kommunala demokratin.

Nu har jag dryga två års erfarenhet av att vara ledamot av riksdagen och ser inte samma tydliga påverkan som det vi har i min hemkommun i riksdagens arbetet. I de flesta fall, även när riksdagen har en tydlig åsikt, så väljer man att besluta att invänta regeringens förslag. Jag tycker det vore rimligare att riksdagen uttalar sin uppfattning som en vägledning för regeringen. Då skulle det bli tydligt att väljarnas åsikter kanaliseras via deras valda företrädare. Folket skulle uttala sin mening och därmed påverka regeringen via sin valda församling.

Det tycks som om en oskriven lag tvingar riksdagsmajoriteten att inte uttala en vilja innan regeringen har satt ner foten. Rädslan att förlora ansiktet gör beslutsprocessen svår att följa. Ökad genomskinlighet stärker demokratin. Jag skulle önska att riksdagens ledamöter inte var så rädda för att ändra sig. Väljer regeringen ett annat spår än det riksdagen pekat ut och majoriteten vill stötta det så är det väl inte så farligt. Men det blir tydligare.

JAN LINDHOLM, MILJÖPARTIST

Mer läsning

Annons