Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delar ut rena sprutor i Stockholm

Annons

Johan Stenbäck har tröttnat på att se missbrukande vänner dö i smittsamma sjukdomar.

Sedan ett halvår delar han därför privat ut rena sprutor i Stockholm.

Stenbäck, ordförande i Stockholms brukarförening, berättar om sin formellt olagliga verksamhet i gatutidningen Situation Stockholms majnummer, på väg ut i veckan.

Sprutbytesverksamheten sker privat och inte i föreningens namn, påpekar han. De rena sprutorna kommer från tillskyndare i Danmark.

Sedan snart ett år är det tillåtet för landsting och kommuner i Sverige att starta sprutbytesprogram. Sådana har sedan 20 år hållit hivspridningen bland injektionsmissbrukare i Skåne i schack. Metoden används i över 60 länder i världen, och rekommenderas av ledande forskare, FN-organ och även svenska smittskyddsmyndigheter som en effektiv åtgärd mot spridning av hiv och hepatit.

I Stockholms läns landsting är dock den borgerliga alliansen djupt splittrad i den politiskt känsliga frågan, och trots en pågående hivepidemi bland injektionsmissbrukare i staden finns inga planer på en verksamhetsstart.

Främst bland motståndarna är sjukvårdslandstingsråd Birgitta Rydberg (fp). Hon tror inte på det vetenskapliga stödet och hävdar att bästa sättet att minska smittspridning bland injektionsmissbrukare är att de slutar knarka.

Johan Stenbäck beskriver sig själv som "heroinist resten av livet", men går nu på metadon.

TT

Mer läsning

Annons