Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deckartrenden kritiserad

Annons

Hon tyckte sig spåra en tendens att svenska författare fortsättningsvis förväntades sitta och skriva deckare, på löpande band, för export. Detta på bekostnad av romanskrivande.

Under två dagar har ett seminarium - Boken lever - arrangerats på Brunnsvik.

Flera av våra mest aktuella författare har medverkat på olika sätt. Bland annat alltså Lena Kallenberg som är aktuell med en roman från kroglivet, Coola krogen.

Hon kunde berätta om den omfattade raggningen av bakgrundsfakta som ledde fram till en av de bästa skildringar av livet bakom kulisserna i den till synes glamourösa krogmiljön.

Kallenbergs bok har mottagits med idel lovord av folk inom restaurangnäringen.

- Det har inte skrivits särskilt mycket om restaurangvärlden från den vinkeln sedan Bengt Anderbergs Restaurang Intim för massor av år sedan, och ändå finns det mängder av frågor som bör lyftas fram, menade hon.

Hon valde romanformen, vilket möjligen gör det lättare att nå en större publik än den som är mera road av enbart faktaspäckad, och möjligen en smula uppstyltad, läsning.

Under fredagen framträdde också en annan av våra mera markanta författarprofiler, Göran Palm.

På väg till mottagandet av Stig Dagerman-priset gjorde han en mellanlandning och berättade på ett medryckande sätt om arbetet med sin Sverigesvit.

Ett och annat förtjust fnitter kunde lätt spåras i publiken när han berättade om sina iakttagelser under resorna i ständig jakt på den svenska folksjälen.

- Vi är alla invandrare, konstaterade han bland annat. Vi är svartskallar som möjligen bleknat en aning sedan inlandsisens dagar.

Göran Palm luftade också sin uppfattning om begreppet Norrland, ett egendomligt samlingsbegrepp på befolkningen norr om Storvik.

- Vi har en benägenhet att klumpa ihop alla norröver till en enda stor massa, norrlänningar, utan att notera att det är en viss skillnad på människor och förutsättningar mellan Gävle och Gällivare, menade han.

När hörde man någon tala om svear eller götar på samma sätt?

Såväl Palms som Kallenbergs framträdanden var både tankeväckande och underhållande och tog loven av den gamla fördomen att författare är folkskygga kufar som kurar i sina pörten och utestänger världen,

Här handlar det om två skrivande medmänniskor som rör sig ute bland oss andra och dessutom har förmågan att återge sina möten på ett underhållande sätt.

I övrigt deltog också Catti Brandelius och Marjaneh Bakhtiaris under de två seminariedagarna på Brunnsvik, ett arrangemang som leddes av Jörgen Hammarin.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons