Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Vill Alliansen skapa ett modernt statarsamhälle – eftersom de privatiserar så mycket inom kvinnodominerade yrken?

Annons

Den 13/11-17 på kommunfullmäktige undrade jag om det var Alliansens och Morapartiets plan att skapa ett sorts modernt statarsamhälle. När man privatiserar och upphandlar äldreomsorg, hemtjänst och annan kommunal verksamhet så utsätter man de anställda för en ekonomisk otrygghet.

Säg att företaget till exempel får ett fyraårskontrakt med övergångsregler. Det betyder att den anställde inte vet hur dennes inkomst kommer att vara efter perioden, lokalvårdarna av kommunens lokaler fick till exempel efter ett år i nya företagets regi sänkt arbetstid.

För den enskilde uppstår då problem när man vänder sig till en kreditgivare för till exempel bil eller huslån. Per automatik har dessa personer blivit en större ekonomisk risk för kreditgivare vilket har börjat märkas ute i landet då de ses som periodanställda utan möjlighet till samma ekonomiska villkor som fast anställda!

Fullt medvetna om följderna vill Allianspartierna och Morapartiet utsätta människor för detta! Det är skrämmande och bidrar till ett samhälle som backar i utvecklingen.

Arbetarpartiet Socialdemokraterna här i Mora ställer sig väl då på arbetarnas sida? Med sorg i mitt vänsterhjärta ser jag att så inte är fallet! Vid fyra konkreta tillfällen har Socialdemokraterna fullständigt struntat i privatiseringens följder för den enskilde arbetstagaren.

Under S-ledning privatiserades först Tomtebogården och sedan lokalvården i kommunal verksamhet, den senare med resultat att lokalvårdarna fick förkortad arbetstid efter ett år i det nya bolaget. När det så blev dags för ny upphandling av lokalvården förslog Vänsterpartiet att Mora Kommun skulle återta lokalvården i egen regi vilket Socialdemokraterna tillsammans med Alliansen och Morapartiet röstade emot.

När det var dags för ny upphandling av Tomtebogården så yrkade Vänsterpartiet igen på att återta den driften i egen regi. Återigen röstade Socialdemokraterna tillsammans med Allianspartierna och Morapartiet mot förslaget.

Bedöm nu själv vilket parti som står på arbetarnas sida!

Visst är det märkligt att det är låglöneyrken, företrädesvis kvinnodominerande kommunala yrken, som utsätts för privatisering och upphandling? Varför upphandlas i så fall aldrig högre tjänstemän och chefer?

Vänsterpartiet kan anklagas för att stå för en nostalgisk vänsterpolitik, men om nostalgi innebär att värna om den enskilde arbetaren så får ni gärna kalla oss det.

Frågan är vad man ska kalla dem, som med politiska beslut, strävar mot det gamla klassamhället där man hindrar dem med ett låglöneyrke från att få likvärdiga ekonomiska förutsättningar som övriga yrken har?

Moravänstern - Vänsterpartiet i Mora - önskar Moras invånare en riktigt God Jul och ett Gott Nytt Valår!

David Örnberg, ordförande för Moravänstern – Vänsterpartiet i Mora

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons