Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Vi vanliga människor är viktigast i kampen för att Ludvika ska sluta vara Sveriges nazistfäste nummer ett

Annons

1 maj är över för denna gång, staden Ludvika och dess innevånare överlevde. Med anledning av nazisternas närvaro på våra gator riktades för en dag hela landets ögon mot vår stad. En stad som tyvärr fått stämpel av att vara ett av nazisternas främsta tillhåll i vårt land. Inte något att som Ludvikabo  känna sig särskilt stolt över.

Många människor, kända, mindre kända och till största delen helt okända, många från andra håll i Dalarna och även övriga landet, en del i skepnad av clowner, fyllde stadens gator och parker för att visa vad de tyckte om den nazistinvasion som drabbade staden. Dessa manifestationer fyllde många med glädje och hopp och många ord talades och sjöngs om vikten av att försöka motverka ideologier som den som företräds av NMR.

LÄS MER: Moderaterna: Nazister som sprutar grön rök på barnfamiljer hör inte hemma i vårt samhälle

De flesta hitresta har nu lämnat Ludvika för den här gången men lovat att komma tillbaka för att fortsätta arbetet mot nazisterna, däribland den fantastiska Hédi Fried, demokratiminister Alice Bah Kuhnke och Christer Mattsson från Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet. Det är viktiga och lovvärda löften de ger vår stad om att ge oss stöd av olika slag för att hjälpa oss i kampen.

MEN de absolut viktigaste i kampen för en nazistfri stad och kommun är ALLA vi andra. VI som dagligen jobbar, äter, sover, handlar och lever våra dagliga liv här. För om inte vi var och en ställer upp i detta arbete så kommer vi att få fortsätta möta nazister på gågatan på lördagarna och vi kommer att få fortsätta ha stämpeln som landets nazistfäste nummer ett. Och det tror jag inte någon av oss vill och jag hoppas att även DU är villig att göra något för att förändra det.

LÄS MER: REPLIK: Bra att Moderaterna säger nej till rasism – men deras politik driver människor rakt i armarna på rasister

Den tvärpolitiska manifestation som skedde på initiativ av Vänsterpartiet i lördags är något som jag hoppas kan fortsätta varje lördag fram till valet. Inte bara då med politiker utan att även vanliga Ludvikabor som kan ge en stund av sin tid för att ge politikerna sitt stöd - och vara på stan för att visa att det inte är okej att nazisterna visar upp sig i syfte att sprida sin vidriga propaganda och försöka skrämma människor till tystnad.

Jag hoppas att vi om ett år, den 1 maj 2019, kan titta på varandra och säga att vi gjort något för ett mänskligare och nazistfritt samhälle.

Anders Magnusson, hoppfull Ludvikabo

SE MER: Live-debatt: #engångföralla: Så vill dalapolitikerna minska främlingsfientligheten

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons