Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Vi måste höja ribban rejält om folk ska fortsätta vilja bo och verka i Falun

Annons

Många vill bo i Falun och många väljer att flytta hit. Det är väldigt positivt för alla som bor och verkar här. Men för att kraften i urbaniseringstrenden ska hålla i sig så måste staden fortsätta att utvecklas. Annars väljer både människor och investerare någon annan stad.

Vi förstår alla att det för detta krävs attraktiva jobb, attraktiv utbildning, bostäder, handel, upplevelser och nöjen. Men det krävs framför allt att vi sätter fart. Att vi höjer ribban rejält och jobbar tillsammans. Det krävs stadsutveckling.

Falun har en av Europas mest kompletta sport- och rekreationsanläggningar samt är hemort för flera stora internationella företag och kända varumärken. Just nu satsas stort på utveckling av området kring Holmtorget och på nya bostäder i city. Allt detta är fantastiskt, men vi måste göra ännu mer.

Vi måste tänka nytt! Framför allt måste vi ha en gemensam syn på vad som skapar tillväxt. Annars blir vi omsprungna av någon annan stad – som vill mer och ser till att saker händer.

Vi och många med oss anser att utbildningsmöjligheter och ett starkt näringsliv är de avgjort viktigaste faktorerna för tillväxt. Där de attraktiva utbildningarna och jobben finns, dit flyttar människor. Då blir följden att det också behövs fler bostäder, en bredd av butiker, utvecklade mötesplatser och ett större serviceutbud.

Vårt självklara bidrag som fastighetsägare är att ständigt utveckla våra fastigheter. Så att våra hyresgäster ska kunna vara lönsamma och göra riktigt bra affärer, så att fler människor kan bo i city och så att fler företag kan växa och väljer att etablera sig här.

Vi är inte rädda för att röra om i grytan, skapa flyttkedjor, köpa nytt, bygga om och investera. När syftet är att utveckla en attraktiv stad finns det inget att vara rädd för. Det finns bara massor att vinna, för alla.

Företagare, hur får vi ännu fler företag att etablera sig och växa i vår stad? Politiker, har vi gjort allt som går för att ha en planberedskap för nybyggnation. Du som jobbar med infrastruktur i och runt Falun, har vi bästa möjliga kommunikationer för att fortsätta utveckla stadskärnan och staden?

Högskolan Dalarna, vad gör vi för att få studenterna att flytta hit och dessutom stanna kvar efter fullföljda studier? Vi måste våga prata om våra idéer. Om hur vi ska få utveckling och tillväxt. Vi är övertygade om att man måste tänka stort för att få saker att hända.

Vi på Diös går gärna i täten, men vi vet att det krävs fler spelare för att lyckas och att vi jobbar åt samma håll. Det är nyckeln till Faluns stadskärnas framtid. Ingen blir gladare än vi om telefonen ringer redan i dag, med nya spännande idéer som utvecklar vår stad.

Falun, vi har potentialen och styrkan att konkurrera med vilken stad i Sverige som helst. Nu sätter vi fart. 

Knut Rost, vd Diös

Mikael Hedh, affärschef Diös Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons