Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Vänsterpartiet Falun: Hantera robotarnas intåg genom att införa sex timmars arbetsdag med bibehållen lön

Annons

Bilden om framtiden är oftast dystert målad. Axplock ur 2017 år nyheter visar att teknikutvecklingen med artificiell intelligens i spetsen väntas ta över hälften av alla jobb inom 20 år. Det slås larm om att antalet människor i arbetsför ålder kommer sjunka i förhållande till andelen äldre medborgare.

Därför höjs röster om att pensionsåldern måste höjas för att kunna upprätthålla dagens ekonomiska modell, detta samtidigt som rapporter om att den psykiska ohälsan växer sig allt större och att välfärden ska möta ett ökande behov. För att parera slimmas organisationen vilket oftast innebär att arbetsbelastningen och sjukskrivningen ökar.

Kvinnodominerade yrkesgrupper är särskilt drabbade av detta och vi ser att många välfärdsarbetare tvingas välja att gå ner i tid, inte för att de egentligen vill eller har råd utan av ren akut självbevarelsedrift, och att de därmed därmed själva betalar sin egna arbetstidsförkortning.

Ojämlikheten växer, inkomstskillnaderna ökar och vi rusar i allt snabbare takt in i ett mer och mer utpräglat klassamhälle. Välfärden finns där, men går mot en utveckling där egenfinansiering via avgifter i växande grad ersätter principen om gemensam beskattning.

Att ta del av välfärden blir betydligt mer kännbart för deltidsarbetande Anna i hemtjänsten än för Erik som är topptjänsteman i samma organisation. Det är ingen önskvärd ordning, ojämlika samhällen mår sämre och för att motverka det, behövs en aktiv politik.

Införandet av en arbetstidsförkortning med sex timmars arbetsdag som norm, med bibehållen lön är en viktig politisk åtgärd. Välfärdsyrken är prioriterade målgrupper eftersom de både ekonomiskt och ur ett hälsoperspektiv är särskilt utsatta.

Arbetstidsförkortning är praktisk jämställdhetspolitik och innebär en utjämning av löneskillnader mellan könen därför att det ger förutsättningar att orka arbeta heltid och innebär därmed en heltidslön.

Dessutom ger det en sundare arbetsmiljö, resulterar i en bättre upplevd hälsa och bidrar till ett minskat tryck på sjukvården. Eftersom Anna i hemtjänsten då kommer att kunna arbeta heltid hela sitt arbetsliv, blir hennes ekonomi också bättre den dag hon går i pension.

Patrik Liljeglöd, Emma Rydén, Mathias Edbäck, Julia Larsson, Vänsterpartiet Falun 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons