Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: "Vabruari" kan bli ett minne blott – om skolan bara får tillräckligt med personal

Annons

Vab-säsongen är igång, vilket många småbarnsföräldrar och förskolepersonal redan märkt av. Att vara hemma och vänta ut en sjukdom kan vara en berg-och-dal-bana mellan mys och frustration.

Februari kallas inte "vabruari" utan anledning. Det är nämligen den månad under året med mest VAB-dagar, vård av sjukt barn. Under februari 2016 begärdes det VAB-ersättning för 876 384 dagar, att jämföra med 186 265 dagar i juli samma år. Så visst är februari en månad som sticker ut i mängden.

Föräldrarna befinner sig i två lägen under "vabruari": antingen är de själva sjuka eller så är de hemma för att ta hand om sjuka barn. De som kanske drabbas allra hårdast av "vabruari" är Kommunals medlemmar som jobbar på förskola: antingen är de själva sjuka för att de så lätt blir smittade på arbetet, eller också är man hemma för att ta hand om sina egna sjuka barn.

Varje år pratas det om effekten av "vabruari" och det hamras in i oss att ingenting går att göra åt detta. Men med rätt förutsättningar för personalen som är i barnets närhet på dagarna, kan man minska smittspridningen. Barnskötarna behöver fler kollegor, brist på personal och med allt för stora barngrupper blir hygienen lidande och skapar en ökad risk för smittspridning.

I slutändan handlar det om att det måste finnas kompetent och rätt bemanning i förskolan. Den ska vara tillräcklig utifrån barngruppens storlek och sammansättning, samt med hänsyn till arbetsmiljö och lokaler. Samtidigt som barnskötarutbildningen och den kontinuerliga yrkesutvecklingen för att förbättra kunskapen om smittspridning måste stärkas.

Det är arbetsgivarens ansvar att arbeta för en bra arbetsmiljö och för att ingen ska behöva bli sjuk på grund av jobbet.

Med rätt bemanning  och med rätt kompetens –så kanske "vabruari"  inom förskolan kan gå tillbaka till att heta februari.

Eva Pettersson sektionsordförande Kommunal Avesta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons