Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Tillsammansskapet Smedjebacken: SD kallar oss moraliskt förkastliga för att vi låter alla barn spela pingis

Annons

I en artikel i DT 26 januari tas en interpellation upp där SD:s Johan Persson vill stoppa Tillsammans Smedjebacken från att få arrangera Bergakul - en återkommande aktivitet då man på fredagar håller en idrottshall öppen för barn och ungdomar - upp.

I interpellationen anger Johan Persson bland annat att vi ”de senaste åren bedrivit en rad aktivistaktioner där ett flertal varit direkt moraliskt förkastliga”."Förbundet Tillsammansskapet verkar för en rättvis och jämlik värld där människor lever i frihet tillsammans på lika villkor. Genom organisering bygger förbundets medlemsgrupper sammanhållning i sina lokalsamhällen".

Så står det i Förbundet Tillsammansskapets stadgar, och det är alltså det SD:s Johan Person ser som moraliskt förkastligt i sin interpellation till kommunfullmäktige i Smedjebacken.

Det största hotet mot deras svartvita undergångsretorik är nämligen jämlikhet och organisering. Att vi som förbund och lokala grupper är religiöst och partipolitiskt obundna innebär att alla innevånare är välkomna att delta i det lokala arbetet för ett bättre samhälle för alla.

Utan människor som går ihop och kämpar för det de vill skulle Smedjebacken varken ha Pokerrun, hundhägn, skoterleder, Hagvallen eller flera jaktlag och skytteföreningar.

Vi hade inte heller haft flera finska föreningar, och hade SD fått igenom sina motioner i riksdagen vore vi inte heller ett finskt förvaltningsområde där människor har rätt till bland annat vård och samhällsinformation på sitt modersmål, finska.

Ett hån mot de arbetarmän och kvinnor som byggt vår bygd och hållit liv i bruket i både med- och motgång. Assimilering, där ingen sticker ut och ingen på riktigt får vara sig själv är nämligen nationalisternas paradgren.Förbundet Tillsammansskapets medlemsgrupper, och därmed även Tillsammans Smedjebacken består av människor som vill jobba för att samhället där man bor, och samhället i stort ska bli bättre för alla som bor där.

Det är därför vi organiserar oss och hjälper till med läxor, har föreläsningar, bedriver körkortsstudier, har ungdomsläger för ungdomar som annars inte skulle ha råd eller möjlighet att ha en vettig fritidssysselsättning, äter tacos och ser på film som Tillsammans Borlänge gjorde förra torsdagen. Det är så vi lär känna varann.

När vi lär känna varann ser vi också vilka gemensamma problem vi har. Vilka problemen är för att få leva tillsammans i frihet och på lika villkor. Vissa av aktiviteterna är i sig lösningar på problem, medans vi varken kan eller bör lösa vissa problem, för de är samhällets sak att lösa.

I Smedjebacken har vi under åren manifesterat och framfört de problem som vi gemensamt sett att de behöver lösas. Vi har manifesterat för schyssta villkor inom åkeribranschen, mot att EU-länder diskriminerar vissa medborgare men ändå får stort stöd, mot sämre möjligheter till familjeåterförening, för stärkt LSS, för bättre lägstapensioner och amnesti för ungdomar som flytt krig.

Vi har ordnat minnesstunder för offren för folkmordet i Srebrnica, ljusmanifestationer mot terrorattacker i Stockholm och Paris och anordnat föreläsningar om avgiftsfri kollektivtrafik, facklig organisering och dåliga kvinnopensioner, vi har stått och delat ut kanelbullar och frågat folk hur Smedjebacken och Sverige kan bli bättre för alla.

Vilket av detta Johan Persson ser som att vi ”de senaste åren bedrivit en rad aktivistaktioner där ett flertal varit direkt moraliskt förkastliga” kan jag bara gissa mig till.

Men det är uppenbart att när människor lokalt lär känna varann och varandras problem, löser det man kan och ställer krav på det samhället bör lösa hotar man den nationalistiska tanken om att alla måste vara lika för att må bra och trivas ihop.

Jag har personligen trivts väldigt bra ihop med finska kollegor på valsverket, trots att Sverigedemokraterna ser vissa av dem som inte tillräckligt anpassade.

Att Sverigedemokraterna inte tidigare attackerat Bergakul är förvånande, där umgås och trivs ju barn och unga ihop oavsett ursprung, ekonomi, hemsituation eller annat som nationalismen använder för att splittra oss. Allt för 2000:- och lite cafépengar till de som ställer upp och lägger en fredagskväll för att göra Smedjebacken lite bättre för alla.

Kanske skrämmer helt enkelt klassiskt föreningsliv och gräsrotsorganisering de som vill servera enkla lösningar målat mot en falsk skräckbakgrund?Johan Bergman, förbundet Tillsammansskapet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons