Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Susanne Norberg (S): Jag vill inte att Dalasinfoniettan ska flytta – och undrar om Borlänge har råd

Annons

Landstinget Dalarna ansvarar för den regionala kulturverksamheten i länet. Det innebär bland annat huvudmannaskap för Dalateatern, Musik I Dalarna med Dalasinfoniettan, Musikkonservatoriets utbildning i musik och dans, Film i dalarna och att vi är konsulenter för konst och dans samt Länsbiblioteket. Det är alltså inte som många tror att det är Falu kommun som ansvarar för Dalasinfoniettan.'

LÄS MER: Debatt: "Vi är starkt oroade över planerna på ett nytt kulturhus i Borlänge"

Falu kommun lämnar däremot bidrag till fler av dessa verksamheter direkt eller indirekt genom att tillhandahålla lokaler till så låg kostnad som möjligt.

I dagarna har det blivit känt att Borlänge kommun genom att köpa Folkets Hus och bygga ut detta med bland annat en konsertlokal önskar ta över Dalasinfoniettan dit som en hyresgäst. Långtgående samtal har förts mellan landstingets ledning och Borlänge kommun. Landstinget har beklagligt nog inte tagit några kontakter med Falu kommun kring detta förslag. Detta är inte heller något som Borlänge kommun gjort i de samarbetsdiskussioner som vanligen förekommer mellan våra kommuner.

LÄS OCKSÅ: Galaxen kan bli Borlänges nya kulturhus – förhandlingar inleds

Jag tycker att det är en konstig debatt som dykt upp om placeringen av Dalasinfoniettan och skärmytslingen om Falun eller Borlänge.

Återigen har Borlänge lagt vårt samarbete åt sidan och agerat i egen sak. Tyvärr har vi sett flera exempel vilket tydligt beskrivits i en ledare i media.

Vi borde samarbeta i kommunerna för att stärka kulturen allmänt och utveckla hela den potential vi har av kulturella aktiviteter och kulturarbetare, institutioner och företag för att stärka Falun-Borlängeregionen för kulturen, turismen, företagande och event. Det gynnar båda kommunerna och dess invånare.

I dag har Dalasinfoniettan sin hemvist i Kristinehallen. Den uppfördes av landstinget som musiksal men skulle även användas för fullmäktigemöten. Nu påstås det från vissa håll att Kristinehallen inte är byggd som musiklokal vilket alltså inte stämmer.

För det är inte Kristinehallen som sådan det finns klagomål på ur akustisk synpunkt. Det är möjligheten att kunna nyttja lokalen som ständig övningslokal med möjlighet att förvara instrument. Övningslokalen anses undermålig vilken finns i en byggnad som ägs av privat fastighetsägare och hyrs av landstinget. Något som Falu kommun inte kan styra över utan är en landstingsangelägenhet.

LÄS OCKSÅ: Länsmusikchefen om Borlänges flirt med Dalasinfoniettan: "Jag ränner inte runt till kommunerna och frågar vem som kan ge oss en bra lokal"

Sedan finns olägenheten att behöva flytta instrument när Kristinehallen ska nyttjas för andra ändamål. 

I samband med en vårdskolereform överläts gymnasiet och Kristinehallen till Falu kommun. Vid överlåtandet tecknades ett nyttjanderättsavtal. I korthet innebär detta att landstinget har företrädesrätt och utan ersättning nyttja Kristinehallen för landstingsfullmäktige. Vidare får Musikkonservatoriet nyttja lokalen kostnadsfritt för övningar eller repetitioner 400 timmer per år.

Dalasinfoniettan får på motsvarande sätt nyttja Kristinehallen 1 000 timmar kostnadsfritt för repetitioner under dagtid. 

För detta får Falu kommun endast 100 000 kronor i årlig driftersättning, vilket blir 100 kronor per timme!

Till Musik i Dalarna ges även ett riktat årligt bidrag mot Dalasinfoniettan på 1,1 miljon kronor. Detta för att Falu kommun värderar denna verksamhet högt för att vara en viktig del i vårt breda och varierande kulturutbud. Borlänges bidrag ligger på en nivå som är mindre än 15 procent av Faluns.

Så visst satsar vi på länskulturen och ser ett stort värde i dess verksamhet men det känns trist att landstinget kanske inte ger de rätta ekonomiska förutsättningarna för dem. Det finns ett bra samarbete i olika frågor mellan kommunerna och man borde diskutera det vidare och kraftsamla.

LÄS OCKSÅ: Falupolitiker rasar mot Borlänges planer på att locka över Dalasinfoniettan: "Förkastligt beteende"

Jag ser gärna att vi fortsätter vårt samarbete även inom kulturområdet. Jag vill självklart inte heller att Dalasinfoniettan ska flytta och det är ju faktiskt bara två mil och 20 minuters resa mellan våra centrum.  

Vi har en fantastisk kulturskola i Falun, vi har Musikkonservatoriet och vi har både Lugnet, Magasinet och Kulturhus Tio14 för olika kulturella event. Kristinehallen kanske inte är idealisk men då får vi ta och diskutera frågan med chefen för Dalasinfoniettan. Det är ju landstinget som ytterst har ansvaret för de stora dalagemensamma kulturinstitutionerna. 

I år finns det inplanerat fastighetsunderhållsarbeten på Kristinehallen och om det finns förbättringsförslag hos dem som vi kan hantera i samband med renoveringen så ska vi naturligtvis göra så.

Men om Borlänges politiska ledning anser att de har råd att bygga ett stort kulturhus, då ska de förstås göra det.

Susanne Norberg, (S), Kommunalråd och kommunstyrelseordförande i Falun

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons