Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Socialdemokraterna förpassar nyanlända till bidragsberoende – låt människor ta ansvar för sig själva

Annons

Jag vill få människor att stå på egna ben. Moderaterna har förslag på hur Borlänge kommun kan effektivisera integrationen, sänka kostnaderna och snabbare få ut människor i egen försörjning.

Om man har flytt från Syrien, Afghanistan eller Irak har man en stark inneboende känsla av att kunna klara sig själv. Därför måste människors egen förmåga vara utgångspunkt för alla förslag som syftar till att förbättra integrationen. Ju snabbare människor kan få en praktikplats eller ett arbete och uppnå egen försörjning, desto snabbare kommer de in i det svenska samhället.

För Moderaterna är det en självklarhet att alla som är arbetsföra ska jobba. Om människor snabbare kan försörja sig själva kommer kostnaderna sänkas för Borlänge kommun. I dagsläget betalar kommunens invånare över 100 miljoner bara i socialbidrag.

Moderaterna har konkreta och realistiska förslag på hur integrationen kan förbättras, men hittills har Socialdemokraterna inte visat något intresse. Det är anmärkningsvärt och beklagligt.

Jag anser att Socialdemokraterna är ett hot mot god integration, eftersom de försvårar för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden. De anser att alla ska ha en högskoleutbildning, vilket vore önskvärt, men det är inte möjligt. Vissa vill hellre arbeta än att studera. Socialdemokraterna väljer då att isolera nyanlända genom olika bidrag. Detta stjälper snarare än det hjälper.

Jag undrar varför Socialdemokraterna inte vill att folk ska jobba och stå på sina egna ben. Varför behandlar de nyanlända som om de vore små barn som ska tas omhand fram till pensionen?

De invandrare som kommer hit är vana att arbeta i sina hemländer. Där fanns det inga bidrag att söka och det är en skam att inte arbeta. Men tyvärr gör Socialdemokraternas politik människor lata genom olika bidrag. Dessutom är det negativt för den mentala hälsan att sitta hemma och tänka på allt elände man har i bagaget.

Socialdemokraterna tycks bli oroliga av att människor står på sina egna ben. Och de verkar inte inse värdet av att få ut nyanlända i yrkeslivet. Men vi moderater i Borlänge vill ta ansvar och vill bidra till en bättre integration. Vi undrar vad socialdemokraterna väntar på.

Alla, inklusive nyanlända, behöver en obligatorisk aktivitet på 8 timmar om dagen för att närma sig det svenska samhället. Det behövs också en utökad samhällsorientering med fokus på lagar, regler och normer. Och självklart undervisning i svenska. Vi bör införa en grundutbildning i samhällsorientering.

Slutligen anser jag att:

·         Alla ska jobba så fort de kan.

·         Det bör införas en lära-sig-svenska praktik med lägre lön.

·         Det behövs fler stimulanser som ROT och RUT för att inkludera nysvenskar på arbetsmarknaden.

·         Arbetsmarknaden bör öppnas upp så det blir lättare att anställa.

·         Det bör ställas konkreta och tydliga krav på de arbetsföra tills de får ett jobb.

Feasl Alyas, Moderaterna Borlänge

Ledamot i arbetsmarknad och socialnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons