Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Socialdemokraterna bryr sig kanske mer om flashiga helikoptrar - än om personalens trivsel

Annons

Landstinget Dalarna utmärker sig återigen genom att ha bland de längsta köerna för ett besök inom cancervården enligt Sveriges kommuner och landsting. I Dalarna är väntetiden mellan, hör och häpna, 9–13 veckor - medan väntetiden i till exempel Örebro endast är en till fyra veckor.

Så sent som den 5 /12 förra året skrev Elin Norén, socialdemokratiskt landstingsråd, tillsammans med Annika Strandhäll, socialdemokratisk socialminister i DT Debatt, att väntetiderna kortats. Väntetiden har alltså tidigare varit längre än 13 veckor?

Det är dock utmärkt att det, genom upphandling av privata aktörer, öppnats en urologmottagning i Borlänge som täcker upp behovet som landstinget själv inte kan tillgodose!

Hur kan man misslyckas så fatalt i Dalarna? Kan det bero på den socialdemokratiskt styrda landstingsledningen? Svaret på detta är ett tydligt JA! Det är uppenbarligen dags för ett nytt, mer ansvarsfullt och alliansstyrt landsting, där man i stället för långa köer och personalflykt ser till att personalen trivs och så att de orimligt långa köerna kan kortas. Detta minskar de cancerdrabbade patienters lidande samt sparar sannolikt både pengar och liv!

Ett annat rykande färskt och tydligt tecken på att saker inte står rätt till i Landstinget Dalarna är det brev som en divisionschef skickat till ett antal ministrar och myndigheter, där han anklagar myndigheterna att slösa skattepengar genom att köpa personal från vården. Ett helt absurt utspel, som även bemöttes på ett utmärkt sätt av de moderata oppositionsråden Ulf Berg och Christer Carlsson på DT Debatt den 15 januari.

Är det så enkelt att i stället för att se till att personalen trivs, vilket är en förutsättning för en väl fungerande arbetsplats, så anser Socialdemokraterna att det är viktigare att satsa på helikoptrar som glatt visas upp så snart det hänt en olycka? Hade det inte varit bättre att i stället visa upp en trist tabell där Dalarna ligger i topp gällande korta köer till cancervården, bra ekonomi och räddade liv?

Med ett alliansstyrt landsting ska vi uppnå detta och ta bort den moderna, socialdemokratiska ättestupan.

Jörgen Öhrström, ordförande Liberalerna Mora

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons