Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Skogsstyrelsen: Nej, vi tänker inte göra någon inventering av Ore skogsrike

Annons

Gång på gång får vi frågan varför vi inte inventerat skogarna i Ore Skogsrike där en rad naturföreningar har synpunkter på Sveaskogs planerade avverkningar.

Frågan ska inte ställas till oss eftersom det är skogsbruket som har ansvaret i det här fallet. Det innebär inte att vi suttit passiva. Tvärtom har våra skogskonsulenter både varit på besök i området och haft synpunkter.

Debatten om de avverkningar som planeras på Brännvinsberget i Ore Skogsrike, Furudal norr om Rättvik, har varit intensiv. I samband med diskussionerna har det ställts frågor om Skogsstyrelsens roll och insatser.

Bland annat har Naturskyddsföreningen krävt att vi ska göra en inventering på plats av skog med höga naturvärden, så kallade nyckelbiotoper. Där har vi varit tydliga: Skogsstyrelsen tänker inte göra någon inventering i de aktuella områdena.

Orsaken är att det är storskogsbruket själva som har ansvaret att inventera sina skogar. Frågor om inventeringen i området ska alltså ställas till Sveaskog.

Helt enligt rutinerna har Skogsstyrelsen fått in avverkningsanmälningar från Sveaskog och då gjort den tillsyn som vi ska göra som myndighet. När vi får anmälan utgår vi från att en inventering av områdets naturvärden redan är gjord.

Så, vad har vi då gjort? Jo, i samband med avverkningsanmälan har det helt enligt lag och rutiner hållits ett samråd mellan skogsägaren och Skogsstyrelsen. Samrådet finns dokumenterat.

Båda områdena som anmälts för avverkning har besökts av oss i fält. I ett av områdena har vi varit på besök två gånger. På plats har vi granskat de planerade åtgärderna och den miljöhänsyn som bolaget uppgett att man ska ta.

Det innebär att förhållandena är väl kända av Skogsstyrelsen. I båda fallen har vi gjort bedömningen att bolaget borde komplettera den miljöhänsyn man tänkt ta för att de högsta naturvärdena ska bevaras. Bolaget har lyssnat och gjort kompletteringarna. Några formella beslut har inte fattats eftersom vi var överens i samråden.

När det gäller de planerade avverkningarna kan vi inte se annat än att vi gjort det vi ska och är skyldiga att göra. 

Jonas Löfstedt, regionchef region Mitt, Skogsstyrelsen

Rune Arvidsson, distriktschef Dalarna, Skogsstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons