Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Så löser vi striden mellan Falun och Borlänge – bygg det nya kulturhuset mitt emellan städerna

Annons

Det brukar sägas att avståndet mellan Falun och Borlänge är jordens omkrets minus två mil. De senaste åren har tyvärr detta påstående ägt större giltighet än på länge och det är beklagligt.

I stället för att vara en motor för hela Dalarnas tillväxt håller städernas fokus allt mer att bli en förgiftad kamp om vem som kan kapa åt sig vad från den andre.

Att vi är omgivna av andra potentiella regionhuvudstäder som redan passerat 100 000 invånare och växer så det knakar tycks inte bekymra befattningshavare i den trätoverkstad som just nu präglar relationen Falun-Borlänge.

De strategiska misstagen begicks för länge sedan – i stället för att geografiskt bygga städerna mot varandra har köpladorna och nya områden fått poppa upp i motsatt ände i respektive stad.

Och även om samarbetsorganet Falun-Borlängeregionen har gjort sitt för att riva gärdesgårdar under de 15 första åren av detta sekel får man nu konstatera att relationen städerna emellan nu tycks ha nått en bottennotering.

Det hela började för ett par år sedan med Falun som med en högskolerektor med fel fokus som i önskan att bygga ett monument över sin tid i länet såg sin chans att visa handlingskraft genom att flytta hela högskoleverksamheten till Falun.

En lång rad Falupolitiker gjorde både i det öppna och i det dolda vad de kunde för att högskoleflytten skulle bli av. Jag tillhörde dock en av de starkaste kritikerna, både därför att flyttförslaget bara var illa genomtänkt kosmetika som inte adresserade högskolans verkliga problem, men också därför att jag visste att Borlänges politiker knappast skulle glömma och gå vidare utan sätta sig i samma förgiftade sandlåda.

Och där är vi nu, föga förvånande. Den här gången är det Borlänge som vill försöka sno åt sig Dalasinfoniettan från Falun. En institution som från början funnits i Falun, precis som att högskolan från början etablerades i Borlänge.

Borlänges politiker försvarar sig med att man minsann har all rätt i världen att bygga ett kulturhus utan att någon annan ska ha synpunkter. Och jo, visst är det så, men om man gör det med den uttryckliga ambitionen att få en av dalarnas kulturinstitutioner att byta säte, ja då är man i grunden lika goda kålsupare som de Falupolitiker som slogs för en högskoleflytt.

Medan länets största städers kommunpolitiker utdelar tjuvnyp på varandra blir vi akterseglade av våra grannlän. Det lär inte dröja innan någon kommer släpandes med en ny regionreform och en given förlorare i en sådan process är det län där tillväxtmotorn har bråkats sönder. 

Det tycks nu pågå någon typ av överbudspolitik mellan städerna om vem som kan bygga det finaste kulturhuset trots att de finansiella muskler som krävs tveksamt existerar hos någon av kommunerna ensam. Låt mig därför komma med ett förslag som i den bästa av världar skulle kunna bli ett permanent nedgrävande av en stridsyxan som det viftats med allt för länge.

Etablera konsert- eller kulturhuset vid Runns strand mitt emellan städerna. Låt båda kommuner ta halva notan var och låt det bli början för en helt ny etablering av bostäder, butiker och kanske restauranger. Och låt oss i brist på egen bättre fantasi kalla hypotesen Runnstaden.

I takt med att internethandeln har visat sig utgöra ett potent hot även mot köplador av större slag är det hög tid att börja fundera över hur framtidens stadsbild ska se ut. Låt detta bli ett positivt anslag och inte ytterligare ett skyttegravskrig städerna emellan.

Om respektive stad kan visa den andre att detta steg är möjligt att ta bör vi ha förutsättningar att börja diskutera en kommunsammanslagning. Det vore på sikt en välgärning, men det är en omöjlighet innan vi har visat oss förmögna att lägga prestigen åt sidan.

Slutligen, till er kommunpolitiker som instinktivt vill skylla på att det saknas mark: Rikta blicken exempelvis mot den statliga konferensanläggningen Storsund vid Runns strand, som nyttjas dåligt. En försäljning av denna torde bara vara ett regeringsbeslut bort.

 

Carl-Oskar Bohlin, riksdagsledamot (M) på Dalabänken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons